Debatt

Ytterhögerns protektionism är fel väg för EU-samarbetet

Vi miljöpartister tror starkt på internationellt samarbete för att lösa gemensamma problem. När högern påstår att fördjupat internationellt samarbete spelat ut sin roll hävdar vi motsatsen. Det skriver Magnus P. Wåhlin, Wanja Kaufmann och Janine Alm Ericson som alla kandiderar till EU-valet för Miljöpartiet.

Vi i Miljöpartiet vet att EU är vårt viktigaste forum för internationellt samarbete och vi vill stärka det, skriver debattörerna.
Vi i Miljöpartiet vet att EU är vårt viktigaste forum för internationellt samarbete och vi vill stärka det, skriver debattörerna.Foto: Christine Olsson/TT, Pressbilder
Wanja Kaufmann
Magnus P Wåhlin
Janine Alm Ericson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

EU kan bli en tydligare kraft för fred genom att medlemsländerna arbetar ännu mer tillsammans på det utrikespolitiska området. Freden i Europa är under attack av det totalitära Ryssland.

Stärk EU-samarbetet

EU ska vara en tongivande röst för folkrätt och mänskliga rättigheter. För att det ska kunna ske behövs en stark grön grupp i Europaparlamentet efter valet den 9 juni. Vi i Miljöpartiet vet att EU är vårt viktigaste forum för internationellt samarbete och vi vill stärka det.

Ett sätt att stärka samarbetet och kunna agera kraftfullt på det utrikespolitiska området är att se till att enskilda medlemsländer inte ska kunna hålla politiska frågor gisslan genom att blockera dem med veto. Vi anser att en del utrikesfrågor, exempelvis EU:s utvidgning och EU:s gemensamma uttalanden om mänskliga rättigheter eller sanktioner, ska beslutas med kvalificerad majoritet. Självklart ska medlemsländernas ställningstaganden vara offentliga i sådana viktiga frågor. Medlemsstaterna måste stå för sina beslut.

Vi vägrar gå med på ytterhögerns protektionistiska räddhågsenhet.

Vi miljöpartister är internationalister och tror starkt på internationellt samarbete för att lösa gemensamma problem. Klimatkrisen är ett typexempel på ett sådant komplext, globalt problem som kräver gemensamma lösningar. När vi i EU arbetar tillsammans ska vi vara en tongivande röst för kraftfull klimatpolitik, folkrätt och mänskliga rättigheter.

Välkomna nya medlemmar

Vi menar att vi behöver möta en alltmer polariserad värld med demokratiskt samarbete och alliansbyggande. Vi har inte gett upp tanken om att vi kan lösa problem tillsammans. Vi vägrar gå med på ytterhögerns protektionistiska räddhågsenhet. Vi gröna är öppna för världen och ser samarbete som vägen till mer fred. Vi vill fokusera på konfliktförebyggande arbete, resiliens, civilförsvar, bistånd, fattigdomsbekämpning, medling och diplomati. När högern påstår att fördjupat internationellt samarbete spelat ut sin roll och att varje nation får klara sig bäst den kan står vi gröna kvar och hävdar motsatsen.

EU:s handelsrelationer måste på ett tydligare sätt användas för att skapa mer fred i världen. Det innebär inte minst restriktivare regelverk vad gäller vapenexport, utan undantag. Det innebär också att använda handelsrelationer för att påverka exempelvis Israel och dess bosättarpolitik.

EU skulle kunna vara ett freds- och samarbetsprojekt mycket mer än i dag, som det var tänkt från början. Då är det naturligt att EU utvidgas och välkomnar nya medlemmar. Ukraina hör så klart hemma i EU och vi ser även positivt på att Moldavien och Georgien blir medlemmar. Självklart måste dessa länder leva upp till de krav som ställs på medlemmar såsom respekt för rättsstatsprincipen, starka oberoende och demokratiska institutioner, mediefrihet och ett levande civilsamhälle, i enlighet med Köpenhamnskriterierna. För oss gröna är det också självklart att arbetet med att införliva länder i västra Balkan intensifieras under nästa mandatperiod.

EU för fred

Valet den nionde juni är avgörande för EU:s framtid. Med fler gröna, progressiva krafter i Europaparlamentet ökar möjligheten för EU att vara en fredsutvecklande maktfaktor i världen. Med fler miljöpartister i parlamentet ökar antalet röster för mer samarbete och tydligare ställningstaganden mot de som vill bryta ner.

Lägg din röst på Miljöpartiet de gröna för ett fredligare EU!


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00