Ylva Johansson (S) har redan planer för att möta lågkonjunkturen

PROGNOS. En positiv regering presenterade siffror för svensk arbetsmarknad, men man planerar redan för lågkonjunkturens inverkan på sysselsättningen.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) presenterade i dag siffror för arbetsmarknaden i Sverige. Och det går fortfarande bra. Arbetslösheten har sedan valet minskat med 1,7 procentenheter. 

Andelen ungdomar som är långtidsarbetslösa har aldrig varit så låg under de senaste tio åren som nu. För inrikes födda ungdomar har arbetslösheten minskat med 7,2 procent sedan förra valet. Men för utrikes födda har det gått bättre. Den arbetslösheten har minskat med 10,4 procent. 

Mer: Bestäm hur pengarna ska användas med Altingets valkompass

Enligt Johansson beror Sveriges framgångar på två huvudsakliga anledningar. Dels den högkonjunkturen vi har och dels regeringens politik.  

– Det viktigaste är att vi har investerat i fler anställda i välfärden. Även i bostadsbyggande och infrastruktur, säger Johansson till Altinget. 

Sämre konjunktur väntas

Men högkonjunkturens medvind kommer att avta. Då kommer regeringen få större utmaningar då det är en babyboom i Sverige och en offentlig sektor som är i akut behov av personal. Något som arbetsmarknadsministern redan planerar för.

– Då gäller det att satsa ännu mer på utbildning. Även i en sämre konjunktur kommer vi ha fortsatt stora behov inom stora sektorer som skola, sjukvård och äldreomsorgen, svarar Johansson. 

Läs också: Debatt: Gör om arbetsmarknadspolitiken i grunden

Därför vill arbetsmarknadsministern gå till val på att modernisera arbetsmarknadspolitiken och skapa nya former av utbildning. Då ett av de största problemen är att arbetslösa inte matchar de krav som arbetsgivarna kräver. Johansson vill då se satsningar som bygger på arbetslösas kompetens. 

– Då bygger vi ett jobbspår. En utbildning med praktik. De passar arbetslösa som leder rakt till de lediga jobben. Det kan vara att jobba på Ikeas lager eller städa på hotellet. Det är så här vi ska fortsätta jobba, säger Ylva Johansson. 

Forrige artikel Regeringen tillsätter utredning om SFI Regeringen tillsätter utredning om SFI Næste artikel Eneroth: Det kommer ännu mer stöd till skogsägarna Eneroth: Det kommer ännu mer stöd till skogsägarna
Vem testar olycksfåglarna i priogrupp fyra?

Vem testar olycksfåglarna i priogrupp fyra?

ANALYS. Frågan om provtagningar i coronakrisen lyckades denna vecka utvecklas till ett fullskaligt fingerpekande mellan myndigheter och regeringen. Mellan stolarna ligger olycksfåglarna i "priogrupp fyra" - den grupp som ingen har ansvar för.