Wikström: Så ska faxen fasas ut

DIGITALISERING. Faxen har blivit en het politisk fråga då den kommit att symbolisera att digitalisering av offentlig sektor tappat fart. Men nu lämnar sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) besked om hur han ska fasa ut faxen från sjukvården.

Mattias Croneborg

– I slutet av 2018 är faxen borta, sade civilminister Ardalan Shekarabi för två månader sedan (S) på ett seminarium om digitalisering av offentlig sektor som anordnades av Altinget och Kvalitetsmässan.

Läs också: Shekarabi: Faxen död 2018

Många blev förvånade, inte över den djärva tidsplanen, utan över att faxen över huvud taget finns kvar.

Efter det har civilministern fortsatt att driva frågan. Bland annat spelade han in en video som fick stor spridning på twitter.

Även sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S) har hamnat i fax-debatten. Bakgrunden är att Cecilia Widegren (M) har frågat ministern vilka initiativ som han är ”beredd att ta för att skynda på digitaliseringen i vården och förbättra den nationella samordningen, och vilka konkreta åtgärder han avser att vidta nu för att säkra att faxen inte behövs som kommunikationsmedel inom vården och omsorgen efter år 2018”.

Prioriterat område

I sitt svar bedyrar Wikström att digitalisering och e-hälsa är en av regeringens prioriterade frågor på hälso- och sjukvårdsområdet. Wikström lyfter fram att regeringen och SKL i januari 2017 kommit överens om en handlingsplan för samverkan vid genomförande av Vision e-hälsa 2025.

Han påtalar också att regeringen har gett flera myndigheter i uppdrag att verka för att ansluta relevanta meddelandeflöden till och från privatpersoner och organisationer till tjänsten Mina meddelanden, för att i ökad omfattning skicka brev digitalt till medborgare och företag.

”Sammantaget genomför Regeringen alltså ett antal åtgärder för att skynda på digitaliseringen i vården och förbättra den nationella samordningen”, avslutar sjukvårdsministern sitt svar.

Nämnda personer

Cecilia Widegren

Tidigare riksdagsledamot (M)

Gabriel Wikström

Nationell samordnare Agenda 2030
Statskunskap och nationalekonomi (Uppsala uni., 2007-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00