Wigzells förslag för äldreomsorgen: Nya roller och högre krav på kommunerna

En ny lag ska ställa högre krav på kommunernas äldreomsorg. Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) slopas och i stället införs två nya roller i äldreomsorgen, föreslår utredaren Olivia Wigzell.

”Alla som skrivs in i kommunens primärvård och som ofta har insatser från äldreomsorgen, de ska få en fast vårdkontakt”, säger utredaren Olivia Wigzell till Altinget.
”Alla som skrivs in i kommunens primärvård och som ofta har insatser från äldreomsorgen, de ska få en fast vårdkontakt”, säger utredaren Olivia Wigzell till Altinget.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Josefin Lingström

30 år sedan Ädelreformen och en pandemi senare, presenterar nu Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell sin utredning om en äldreomsorgslag.

Den nya lagen ska komplettera socialtjänstlagen och förtydligar vad äldreomsorgen ska göra. Målen är att omsorgen ska arbeta förebyggande, vara hälsofrämjande och tillgänglig. Men lagen ska också reglera individanpassning, informationskrav, ledarskap och personal bland annat.

Där en del är att första linjens chefer ska få förutsättningarna för att kunna utöva ett aktivt och närvarande ledarskap.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00