Widding: Det har varit knäpptyst från SD

Sverigedemokraternas partiledning har inte gett stöd till den nu avhoppade riksdagsledamoten Elsa Widding, trots att hon efterfrågat det. Det säger hon i P1 Morgon: ”Det har varit helt knäpptyst”.

Vid talmansvalet i riksdagen i höstas var stämningen god. Nu anklagar Elsa Widding SD-ledaren Jimmie Åkesson för bristande stöd.
Vid talmansvalet i riksdagen i höstas var stämningen god. Nu anklagar Elsa Widding SD-ledaren Jimmie Åkesson för bristande stöd.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Linda Berglund

I måndags meddelade riksdagsledamoten Elsa Widding i en video att hon lämnar Sverigedemokraterna, men behåller sin riksdagsplats som politisk vilde.

Detta efter att hon inte tycker att hon fått det stöd hon velat ha från partiet efter att utbildningsminister Mats Persson (L) kritiserat hennes konferensdeltagande i en tweet.

–Jag har bett att få stöd av partiledningen och framförallt av Jimmie Åkesson, men det har varit helt knäpptyst, säger Elsa Widding i P1 Morgon på torsdagsmorgonen. 

Uppmanats lämna

Widding ska också ha frågat Jimmie Åkesson om han har förtroende för henne, men inte fått svar, berättar hon.

Jimmie Åkesson har i en intervju i SVT hänvisat till Tidöavtalet och formuleringen om att tala respektfullt om varandras centrala företrädare, och sagt att tweeten från Mats Persson är att gå över gränsen. Men det räcker inte, säger Elsa Widding i P1 Morgon.

– Det har han gjort nu i efterhand, tidigare har han inte sagt någonting. Han har också sagt att det var dumt av mig att åka på den här konferensen och det håller jag överhuvudtaget inte med om.

Sverigedemokraterna har uppmanat Elsa Widding att lämna sin riksdagsplats efter avhoppet.

Läs också

Nämnda personer

Elsa Widding

Riksdagsledamot (-)
Civilingenjörsexamen (Chalmers, 1993)

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00