Debatt

Weidmo Uvell: Plötsligt är det synd om kommunerna

Dagens friskolehatare har ett nytt vapen – kommuner. Det är i dag synd om kommuner som, för att deras egna skolor inte håller måttet, sitter med högre kostnader för outnyttjade skolplatser. Kommuner måste prioritera bättre, skriver Rebecca Weidmo Uvell.

”Kommuner måste prioritera bättre för att ha en buffert för när de inte lyckas locka tillräckligt många elever att välja deras skolor.”
”Kommuner måste prioritera bättre för att ha en buffert för när de inte lyckas locka tillräckligt många elever att välja deras skolor.”Foto: Jessica Gow/TT
Rebecca Weidmo Uvell
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Attackerna mot valfriheten i skolan har tagit olika skepnader genom åren men de handlar i grund och botten om samma sak – barn ska inte själva få bestämma var de ska gå i skola utan det ska politiker göra.

Kommuner – ett nytt vapen

Jag växte själv upp innan friskolereformen och då tillhörde du en skola. Punkt. Du fick inte ens byta om du var mobbad utan en massa möten med kommunen. Men för sociala ingenjörer är det förstås en dröm att få tillbaka makten över landets barn.

Först hymlade man inte ens med att det var hela systemet med valfrihet man ville åt och tillsatte Reepalu-utredningen, som genom sina förslag skulle konfiskera kapital från skolor värdigt vilket kommunistsystem som helst. Och därmed avskaffa valfriheten.

Nu påstår samma frihetshatare att de förstås älskar valfrihet, det är bara ”marknadsskolan” som är problemet. Associationerna till det konstruerade ordet ska gå till stora mystiska amerikanska riskkapitalbolag. Ytterligare en låtsasutredning har kommit fram till exakt det regeringen beställt – friskolor är dåliga för jämlikhet och nu ska de rökas ut genom mindre skolpeng. Dagens friskolehatare har dock ett nytt vapen – kommuner.

Synd om kommunerna

För nu har kritiken, i stället för vinsthatande, bytts ut mot ett avstamp i kommunalt gnäll från kommunpolitiker, framför allt socialistiska.

Jag ser faktiskt bara slappt gnäll och det förvånar mig att vissa borgerliga stämmer in i klagokören.

Det är i dag synd om kommuner som, för att deras egna skolor inte håller måttet och elever väljer friskolor, sitter med högre kostnader för outnyttjade skolplatser.

Ursäkta men det var trots allt hela grunden i friskolesystemet från början. Har ni missat det?

Genom att utsätta monopolet för konkurrens skulle kommunala skolor tvingas höja kvaliteten för att inte tappa elever och win win uppstår. De kommunala blir bättre om de måste konkurrera om lärare och elever och bara de friskolor som är bra kommer kunna locka elever kommer klara av att finnas kvar.

Men nu är alltså detta grunden för kritiken – för att elever och föräldrar har möjlighet att välja bort kommunala kassa skolor så är det plötsligt synd om kommunerna.

Något viktigare på spel

Jag ser faktiskt bara slappt gnäll och det förvånar mig att vissa borgerliga stämmer in i klagokören men man är sig själv närmast och det är såklart jobbigt även för ett borgerligt kommunalråd att behöva lösa problemet med tomma stolar på skolor. Men det är något viktigare på spel här än att det blir lite jobbigt i kommunhuset.

Ska vi ha en valfrihet att tala om måste vi vara överens om att konkurrens givetvis skapar problem för den utkonkurrerade. Valfrihet är och kommer dock aldrig att vara dåligt och föräldrar och elever kommer alltid veta bättre än anonyma kostymklädda byråkrater vad som är bäst för just dem.

Och det är för barnens skull vi har det fria skolvalet. Inte för att göra livet enkelt för politiker.

Skyll inte ifrån er

Det här är bara ytterligare ett sätt för frihetshatande socialister att stänga valfriheten, inget annat. Det är inte ett problem alls att vissa skolor presterar bättre än andra, att barn får välja en skola som passar just dem bäst och eller att den som är bäst på skola ska dra in mest intäkter på skola, kommun eller friskola.

Det som däremot är ett problem är dåliga skolor som skyller ifrån sig. Att så många islamister fått starta friskolor med ljusskygga stiftelser som ägare. Och en Skolinspektion som fortfarande inte gör oannonserade besök och ger dåliga skolor för många chanser.

Kommuner måste prioritera bättre för att ha en buffert för när de inte lyckas locka tillräckligt många elever att välja deras skolor. Inte skylla ifrån sig på valfrihet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00