Analys av 
Marie Lundahl

Vilka strider kommer att utspela sig på socialdepartementet under valet?

Socialdepartementet och Lena Hallengren (S) har stått i centrum under två års tid och rattat den politiska pandemihanteringen. Tyder det faktum att inga rockader gjorts på departementet efter regeringsombildningen enbart på förtroendet för ministrarna, eller räknar socialdemokraterna med att de stora politiska valfrågorna kommer att utspelas på andra håll?

Få av Lena Hallengrens socialdemokratiska kollegor var nog sugna på att ta över stafettpinnen som socialminister just nu.
Få av Lena Hallengrens socialdemokratiska kollegor var nog sugna på att ta över stafettpinnen som socialminister just nu.Foto: Sören Andersson/TT
Marie Lundahl

Efter en turbulent vecka med socialdemokratisk seger och regeringsombildning samt de obligatoriska närgranskningarna av ministrarnas kompetens och privatliv, finns nu en chans till en mikropaus innan valrörelsen är i gång.

Men kanske ändå inte riktigt för medarbetarna på socialdepartementet. Den nya virusvarianten omikron sprider sig, och oron ökar för en allmän smittspridning och en överlastad vård. Samtidigt återinförs restriktioner för allmänheten. Likaså införs ett skarpt användande av vaccinintyg trots att detta ofrånkomligen kommer att drabba de som valt att inte vaccinera sig, och de är fortfarande ganska många. Hur det går med den saken återstår att se.

Hallengrens sisu

Socialdepartementet gjorde ingen rockad bland ministrarna vilket tyder på förtroende för både socialminister Lena Hallengren och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Trots att pandemin inte är över så har Lena Hallengren blivit en centralgestalt i pandemihanteringen och sannolikt den S-politiker som är mest rutinerad och varm i kläderna inför den fortsatta pandemin. Få av hennes socialdemokratiska kollegor var nog sugna på att ta över stafettpinnen som socialminister just nu. Hallengren har stått pall för både under de kaotiska turerna under 2020, för allmänhetens och Coronakommissionens kölhalning samt även hunnit insjukna och tillfriskna i cancer. Tyder på en viss sisu, får man väl ändå säga.

Shekarabi bäst lämpad

Även om Ardalan Shekarabis långa erfarenhet och kompetens säkert skulle vara till nytta inom andra politiska fögderier på regeringskansliet just nu så var det nog klokt att behålla honom där han är. Precis som Hallengren är mest rutinerad inom bred sjukvård- och smala pandemifrågor är det antagligen Shekarabi som är bäst lämpad att hantera socialförsäkrings- och pensionsfrågorna inför valrörelsen. Om man får tro Vänsterpartiets utspel om hur Magdalena Andersson lovat dem att få igenom höjd pension mot att de stöttat hennes tillträde som statsminister, kan det under nästa år bli svåra sammandrabbningar på den punkten om Socialdemokraterna inte levererar. Nio månader med en skenande valrörelse är en kort tid att hinna införa större förändringar.

Andra samhällsproblem

Att socialdepartements politiska ledning är intakt kan också tyda på att regeringen inte räknar med att de stora politiska striderna kommer att utspelas där. Departementet har ju ändå stått i centrum under två års tid. Och trots att alla verkar vara överens om att pandemin inte är över än så finns det andra politiska frågor och allvarliga samhällsproblem som behöver genuin uppmärksamhet och handfasta lösningar, som exempelvis skjutningarna och gängkriminaliteten, klimatöverenskommelser och digitaliseringen, för att nämna några.

”Inget ont...”

Och kanske lider både politiken och samhället av en viss fatigue inför sjukvårds- och pandemifrågor? Ett större intresse för hälso- och sjukvårdsfrågor verkar ändå vara det nya normala efter pandemins intåg och frågan om svensk sjukvård har klättrat högt upp på den politiska dagordningen. Och den utvecklingen är säkert inte helt impopulär på socialdepartementet och i socialutskottet. Inget ont som inte för något gott med sig.

Nämnda personer

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

Ardalan Shekarabi

Vice ordförande (S) justitieutskottet
jur. kand (Uppsala uni., 2007), doktorand i offentlig rätt (Uppsala uni., 2010-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00