Vi vet inte vilka kunder vd:n Wetterstrand har

KOMMENTAR. Statliga flygutredaren Maria Wetterstrand är vd för en kommunikationsbyrå. Bland koncernens kunder finns flygbolag, flygbränslebolag plus en rad bolag som vi inte har en aning om vilka de är. Det är en ovanlig bakgrund för en svensk statlig utredare.

En typisk statlig utredare är jurist eller tidigare generaldirektör. Idealet är en klok, saklig person som liksom är marinerad i integritet och oberoende. Då och då leds utredningar av en politiker, men poängen med politiker är att de har en innehållsdeklaration – vi vet vad de vill.

Men vet vi vad flygutredaren Maria Wetterstrand vill? De senaste dagarna har uppmärksamheten i media varit riktad mot hennes styrelseplats och aktieinnehav i Cortus energy, ett bolag som planerar att börja producera grönt flygbränsle. Det vill säga ett affärsområde som sammanfaller helt med Wetterstrands utredning.

Styrelseplatsen i Cortus energy är en bisyssla och väl värd att diskutera, men hennes huvudsakliga arbete är kanske till och med snäppet intressantare i sammanhanget.

Vd för kommunikationsbyrå

Maria Wetterstrand är sedan år 2017 är vd för det finska bolaget Miltton Purpose som ingår i den finsknordiska kommunikationskoncernen Miltton Group, det vill säga en bolagskoncern som sysslar med kommunikation, PR och lobbying.

Bland de bolag som Milttongruppen lyfter fram som sina kunder på sin finska webbplats finns K-rauta, WWF och RFSU, men också bolag med tydliga kopplingar till flygbranschen: Flygbolaget Finnair, Finavia (finska motsvarigheten till svenska flygplatsbolaget Swedavia) samt Neste.

Mest förnybart av alla 

Finnair och Finavia har, med hjälp av Miltton, bjudit influencers på "a spontaneous weekend getaway". Ett av Nestes mål för år 2019 är "att producera mer förnybart flygbränsle än alla andra leverantörer tillsammans".

Vilka av de här bolagen som Maria Wetterstrand har arbetat med vet vi inte. Kanske inget, kanske alla. Men vi vet att en vd förväntas vara lojal med sitt bolag. Vi vet också att insyn i den politiska beslutsprocessen är hårdvaluta för en PR- och kommunikationsbyrå.

Dessutom finns en lista till, den vi inte får se – listan över alla de icke namngivna kunderna och uppdragen som Miltton-gruppen har. Vi vet inte vilka intressen som döljer sig där. Det lär inte regeringen heller göra.

Dubbelt förvånande

Maria Wetterstrand själv har inte velat gå med på att hennes engagemang och ägande i Cortus Energy krockar med utredningsuppdraget från regeringen. Det har förvånat många. Kanske ännu mer förvånande är att förra regeringen faktiskt tillsatte en person från PR- och lobbybranschen som statlig utredare.

Läs också: "Otillräckliga" förslag för flyg- och lastbilsutsläpp på regeringens bord

Beslutskedja: Utredning om styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget

26/2
2018
26/2
2018
2/3
2018
14/2
2019
4/3
2019
7/3
2019
1/4
2019
26/6
2019
18/9
2019
13/2
2020
18/12
2020

Forrige artikel Vem blir vad – högsäsong för ministerbingo Vem blir vad – högsäsong för ministerbingo Næste artikel Vad är en framgång och vad är en katastrof? Vad är en framgång och vad är en katastrof?
 • Rapportera

  Kjell Andersson · näringspolitisk chef Svebio

  Inte OM vi ska ha bioflygbränsle, utan HUR

  Maria Wetterstrands uppdrag vara att utreda HUR vi ska införa ett system för bränslebyte i flyget, inte OM ett sådant system ska införas. Det framgår tydligt av hennes direktiv. Vi som jobbar med biobränslen tycker snarast att hennes kvotkurva är väl försiktig, och hon har själv sagt att förslaget kan tyckas mesigt.
  Det är en fördel att hon har kännedom om bioenergibranschen. Tyvärr är den kunskapen ofta bristfällig både bland politiker, myndigheter och i media, trots att vi står för en mycket stor del av energiförsörjningen.

 • Rapportera

  Mats

  Lobbying mot biobränsle

  Man kanske blr fråga sig vilka krafter som tjänar på att biobränsleutredningen skulle skrotas. Luktar ju onekligen som ett försök att svärta ner för att förhala. Man ska inte underskatta merchants of doubt!

 • Rapportera

  Katarina Bergstrand

  Svårt att uppskatta andelen politiska utredare

  Utredarnas politiska bakgrund underskattas dock systematiskt då landshövdingar, generaldirektörer och andra högre statstjänstemän tidigare varit t.ex statsråd eller riksdagspolitiker. Regeringens val av utredare fyller dessutom fler funktioner än att vara en saklig och oberoende beredningsfunktion - se på nationella samordnare.
  Med det sagt finns det såklart problem, men att detta fall skulle vara unikt är ytterst tveksamt.