Vem ska leda utrikespolitiken i turbulenta tider – Stubb eller Haavisto?

Presidentvalet i Finland i helgen väntas bli oerhört jämnt. De två kandidaterna med mest vind i seglen är två utrikespolitiska veteraner: Alexander Stubb och Pekka Haavisto. Sannfinländarnas Jussi Halla-aho är tätduon hack i häl.

På söndag, den 28 januari, går den första valomgången i Finlands presidentval av stapeln. Pekka Haavisto och Alexander Stubb har täten i opinionsmätningarna.
På söndag, den 28 januari, går den första valomgången i Finlands presidentval av stapeln. Pekka Haavisto och Alexander Stubb har täten i opinionsmätningarna.Foto: Lise Åserud/NTB/POOL, Henrik Montgomery/TT
Marcus Floman

Dagarna före första valomgången i finska presidentvalet är läget bland toppkandidaterna jämnt. Alexander Stubb från moderata Samlingspartiet och tidigare gröna utrikesministern Pekka Haavisto ser ut att ha de bästa chanserna att nå en andra valomgång den 11 februari.

Haavisto ställer upp för en valmansförening även om hans politiska bakgrund är i De Gröna. Sauli Niinistö kan inte ställa upp för omval eftersom en president får sitta vid makten i högst 12 år. 

I tv-utfrågningarna har de nio presidentkandidaterna varit eniga i många stora utrikespolitiska frågor.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00