Vem är riksdagens bästa skytt?

Skyttebanan i riksdagens källare är nästintill mytomspunnen. Där kan jakt- och fiskeklubben träna med luftgevär inför jaktsäsong. Men vilka är egentligen medlemmar i klubben? Möt ordförande Isak From (S) i Altingets serie om föreningslivet i riksdagen.

Riksdagens jakt- och fiskeförbund är en politiskt obunden ideell förening med ett 60-tal medlemmar som bland annat har tillgång till skyttebanan i riksdagshusets källare.
Riksdagens jakt- och fiskeförbund är en politiskt obunden ideell förening med ett 60-tal medlemmar som bland annat har tillgång till skyttebanan i riksdagshusets källare.Foto: Pontus Lundahl, Jonas Ekströmer/TT
Miranda Olsson

Ja, vem är egentligen riksdagens bästa skytt? 

När riksdagens jakt- och fiskeklubb innan jul bjöd in till det årliga skinkskyttet fick riksdagsledamoten Sten Bergheden (M) ta emot förstapriset i herrklassen, i form av en rejäl julskinka.

Men även vakterna ligger bra till i riksdagens skytteliga, menar Isak From (S) som varit klubbens ordförande sedan 2010.

Riksdagens klubbar

Riksdagsledamöter från de åtta partierna är välkomna att delta i riksdagshusets aktiva föreningsliv.

De kan bland annat samlas för att diskutera bil-, båt- och cykelfrågor, eller diskutera kristendomsfrågor, scoutliv och alkoholpolitik.

I flera fall är även tjänstemän välkomna.

Läs Altingets artikelserie om riksdagens nätverk och klubbar:

Vem är riksdagens bästa skytt?

Var tredje riksdagsledamot är ”alltid redo!”

Hon poddar om hästpolitik från riksdagen

Utöver två tävlingar årligen arbetar jakt- och fiskeklubben för att öka kunskapen och utveckla intresset för jakt, fiske, vilt och viltvård bland såväl beslutsfattare som allmänhet.

– Det är en bra grund för partier med olika ingång att höra på samma sak samtidigt, säger Isak From.

Debatterna överlåts dock till kammaren. Närmast inplanerat är ett seminarium om blyammunitionen med intresseorganisationer och myndigheter som ska presentera sin syn på frågan. 

2010 sände SVT:s Agenda ett reportage om klubben där Naturskyddsföreningens ordförande kritiserade jägarlobbyns inflytande på beslutsfattandet. Jägarförbundet var en av riksdagens mest flitiga besökare.

– De är duktiga på att ta fram material, som bygger på forskarbakgrund och deras egna undersökningar. Jag kontaktar dem när jag behöver konsekvensbeskrivningar i speciella fall eftersom de har kompetensen, sade dåvarande ordförande i jakt- och fiskeklubben Bengt-Anders Johansson (M).

För tre år sedan debatterades frågan även i Altinget. Isak From har svårt att förstå kritiken och menar att flera olika aktörer bjuds in och deltar i klubbens verksamhet, det kan handla om Svea skog, LRF, Jägarförbundet och Naturvårdsverket. 

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.