Vegetarisk myndighet väcker irritation

KÖTTFRIA MÅLTIDER. Skolverket har beslutat att enbart servera vegetariska luncher vid konferenser samt interna och externa möten. Det irriterar riksdagsledamöterna Kristina Yngwe (C) och John Widegren (M).

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Johanna Alskog

Skolverket har beslutat att enbart servera vegetariska luncher vid möten och konferenser för att minska myndighetens miljöpåverkan. Men beslutet imponerar inte på riksdagsledamoten John Widegren (M). Han anser att det innebär en snedvridning av den svenska marknaden när en myndighet tar ställning för en viss kosthållning.

I en skriftlig fråga till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) undrar Wiedegren om hon tänker vidta några åtgärder för att myndigheter inte ska snedvrida konkurrensen mellan livsmedel.

Nilsson har ännu inte svarat på den skriftliga frågan. Det har däremot civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjort som har fått en skriftlig fråga angående Skolverkets kostpolicy från riksdagsledamot Kristina Yngwe (C).

C värnar betande mular

Yngwe är inte bekymrad över snedvriden konkurrens, utan påpekar att det finns ett behov av betande djur i landskapet för klara uppsatta mål om den biologiska mångfalden. Yngwe undrar om Shekarabi anser att det är rimligt att statliga myndigheter har policyer om vegetarisk mat, "i stället för att anta kostpolicyer som skulle kunna hjälpa Sverige att uppnå sina miljömål, till exempel genom upphandling av beteskött?"

I sitt svar skriver Shekarabi att det inte är hans roll att kommentera enskilda myndigheters policyer om kost. Han skriver sedan att regeringen har höga ambitioner för att använda upphandlingen som ett strategiskt verktyg i miljömålsarbetet.

Årlig utvärdering

Skolverkets beslut om luncher som bekostas av myndigheten ska vara vegetariska fattades i början av året. Policyn kommer att utvärderas årligen, skriver Katarina Tiväng, vikarierande stabschef vid Skolverket, i ett mejl till Altinget.

Nämnda personer

John Widegren

Riksdagsledamot (M), landsbygdspolitisk talesperson

Kristina Yngwe

Vice regionchef LRF Syd
Agronom (Sveriges lantbruksuniversitet, 2010)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget