Veckan i EU: Toppmöte, svensk givarkonferens och insatser mot greenwashing

Nya genombrott i EU:s försvarspolitik väntas i veckan. Dessutom kommer EU-kommissionen med nya förslag mot produkter som försöker framstå som grönare än de är. Samtidigt väntas EU:s stats- och regeringschefer till Bryssel för ett toppmöte.

EU-kommissionär Olivér Várhelyi (vänster) och Sveriges biståndsminister Johan Forssell (höger) tillsammans med Turkiets utrikesminister<span>&nbsp;Mevlut Cavusoglu (mitten) när de besökte Ankara i februari för att förbereda dagens givarkonferens i Bryssel.<br></span>
EU-kommissionär Olivér Várhelyi (vänster) och Sveriges biståndsminister Johan Forssell (höger) tillsammans med Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu (mitten) när de besökte Ankara i februari för att förbereda dagens givarkonferens i Bryssel.
Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici/TT
Rikke Albrechtsen

Måndag 20 mars

EU:s utrikes- och försvarsministrar strömmar till Bryssel för att försöka nå en överenskommelse om att gå samman för att köpa ammunition för första gången någonsin. Detta för att bättre stödja Ukrainas kamp mot Ryssland och för att själva fylla på minskande lager.

Samma dag håller det svenska EU-ordförandeskapet tillsammans med EU-kommissionen en stor givarkonferens för att samla in pengar till offren för jordbävningarna i Turkiet och Syrien. EU:s grannskaps- och utvidgningskommissionär Olivér Várhelyi och Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) kommer att leda konferensen tillsammans. 

På måndagen inleds också ett tvådagarsmöte i det så kallade Schumans säkerhets- och försvarsforum. Det är första gången som det nya forumet samlar företrädare på hög nivå från EU-länder och EU-institutioner i Bryssel med politiker från andra länder, akademiker och säkerhetsexperter för att tala om gemensamma intressen på säkerhets- och försvarsområdet.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00