Debatt

”Varje tom stol när höstterminen börjar är ett misslyckande”

Sommarlovet är för vissa startpunkten på så kallade uppfostringsresor och tvångsbortgifte. Vi kan se de tomma stolarna i klassrummen när höstterminen startar igen. Vi behöver nu en ordentlig kartläggning med anmälningsplikt, skriver Öppna moderater och Moderata ungdomsförbundet.

”Det är bra att frågan om att flickor och ungdomar försvinner under sommarloven nu äntligen debatteras men det är beklagligt att vi inte kommit längre i att verkligen stoppa den här typ av misshandel.”
”Det är bra att frågan om att flickor och ungdomar försvinner under sommarloven nu äntligen debatteras men det är beklagligt att vi inte kommit längre i att verkligen stoppa den här typ av misshandel.”Foto: Henrik Montgomery/TT
Matilda Ekeblad
Kim Nilsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

När man blickar ut i vårens gröna skrud ser vi hur syrenerna börja knoppa och äppelträd står i blom. Det är en blomstertid som vi står inför och en fröjdefull ungdoms vår. Snart är det dags för skolavslutningar och sommarlovets långa veckor som frestar till lek, nöje och sommarjobb. Så har det varit och så vill vi att det ska förbli. Men vi vet att för en del unga är skolavslutningen också startpunkten på vuxenlivet. Tiden då det är dags att träffa sin blivande make eller maka, tiden då hederns kultur ska uppfostra dig till en person som sätter familjen framför allt.

Vi har under flera år fått rapporter om att sommarlovet är tillfället då flera barn tvingas in i vuxenvärlden. Vi vet det här sker, för vi ser de tomma stolarna i klassrummen när höstterminen startar igen. Vi ser hur klasskompisar saknar sina vänner som aldrig återkommer till klassen.

”Beklagligt att vi inte kommit längre”

Våra sommarminnen från lantställen, kollon eller med familjen blir faktiskt ett svek mot dem som aldrig kom hem igen.

Det finns också de ungdomar som svarar på frågan vad de ska göra på sommarlovet med orden – bli heterosexuell. Ta in orden att du helt plötsligt ska bli något du i grunden inte är. Du ska uppfostras att passa in i normen. Du ska tvångsbortgiftas eller under hot lära dig älska vad din omgivning anser är rätt. Det är inte heller så att du har något alternativ utan din frihet och kärlek är fullkomligt begränsad och lyder du inte riskerar du ditt liv.

Det här är en verklighet som barn och ungdomar möter i dagens Sverige. Det är så här du kan bli behandlad i ett land där barnkonventionen är lag. Det är bra att frågan om att flickor och ungdomar försvinner under sommarloven nu äntligen debatteras men det är beklagligt att vi inte kommit längre i att verkligen stoppa den här typ av misshandel.

Kartläggning och anmälningsplikt

Nu måste vi fortsätta jobba med frågan för ingen ung person ska behöva tvingas in i en hederskultur. Vi behöver en ordentlig kartläggning med anmälningsplikt. Likaså borde det utreseförbud som kan påläggas vid påtaglig risk för tvångsgiftemål naturligtvis också gälla vid fall där den unga individen skickas iväg för korrigering av sexualitet eller könsidentitet.

För den som på riktigt vill slå sig på bröstet för att vi har gjort barnkonventionen till svensk lag måste också på allvar ta in verkligheten för de här unga människorna som fasar för sin frihet, sitt liv och sin kärlek så fort tonerna av den blomstertid nu kommer tystnat. Varje tom stol när höstterminen börjar är ett misslyckande av vårt fria samhälle. Våra sommarminnen från lantställen, kollon eller med familjen blir faktiskt ett svek mot dem som aldrig kom hem igen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00