Debatt

”Varje muslim borde försvara HBTQ-personers rättigheter”

Att islam i stort skulle vara en avskyvärd religion håller jag inte om, men däremot att många tolkningar kan bli det. Detta kan botas genom en islamisk reform som är kompatibel med grundläggande mänskliga rättigheter, skriver statsvetaren och muslimen Akbar Abdul Rasul.

Den som väljer att försvara bara vissa medmänniskors mänskliga rättigheter har i samma stund avstått från sina egna, skriver debattören.
Den som väljer att försvara bara vissa medmänniskors mänskliga rättigheter har i samma stund avstått från sina egna, skriver debattören.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Islam diskuteras av och till i den offentliga debatten och på senare tid har det varit gott om svepande omdömen, aktualiserade av debatten om sverigedemokraten Richard Jomshofs uttalanden om islam som "avskyvärd ideologi och religion".

Sanningen är att precis som med alla andra religioner är islam vad den troende själv gör den till. Om du är en våldsam och dålig person kommer din islam att vara dålig och inspirerad av texter hämtade ur ett sammanhang, om du är en bra person hämtar du grunden för din muslimska tro i andra passager och din tro blir en av fred och godhet.

Ingen kan förneka att det till exempel finns en stor social konservatism inom stora delar av den muslimska befolkningen.

Akbar Abdul Rasul

Främja mångsidig bild av islam

Sådana är religionerna. Komplexa, men med ett mål om fred och godhet. Det är upp till de troende att styra mot det målet. Det är också upp till muslimer att utbilda och ge kunskap kring islam i sammanhang där det inte finns tillräckligt med kunskap och främja en mångsidig bild av religionen.

Svepande kommentarer som växer ur en vilja till hat och konflikt bör inte mötas med ilska och mer grälsjuka, utan med medkänsla, utbildning och kunskap – som också är huvudkärnan inom islam.

Ingen avskyvärd religion

Att islam i stort skulle vara en avskyvärd religion håller jag inte om, men däremot att många tolkningar kan bli det. Ingen kan förneka att det till exempel finns en stor social konservatism inom stora delar av den muslimska befolkningen.

Massakern som ägde rum i juni 2016 påminde oss om att homofobi är en del av den extrema ideologi som har attackerat den islamiska tron och förhindrar utveckling. Denna extrema avart kan dock botas genom en islamisk reform som innebär att stödja demokratiskt fritt tänkande inom islam och förespråka en tolkning av religionen som är kompatibel med grundläggande mänskliga rättigheter.

Många muslimska länder har lagar som kriminaliserar och straffar homosexualitet enligt islamisk lag och olika tolkningar inom den islamiska tron. Det är därför inte förvånande att muslimer i dessa länder är homofoba. Många behåller också sina attityder efter att ha migrerat till väst.

Homofobi är ofta norm

Alla muslimer är inte homofoba, men att vara homofob kan vara norm i många av dessa sammanhang – jag vet, eftersom jag är gay och muslim. Jag vet hur viktigt det är att samtala om dessa ämnen i muslimska kulturer och i samhället för att kunna säkerställa ett tryggt liv för alla.

Alla som har rest i muslimska länder från Egypten till Iran eller Syrien, kan vittna om att det finns dolda, men omfattande, HBTQ-grupper. Många av dem utövar sin religion, är gifta och döljer sin HBTQ-identitet av rädsla. De värderingar som gör det möjligt att utmana islamofobi måste försvaras och upprätthållas för utan dem kan vi inte utmana andra former av fobier.

Borde försvara HBTQ-personers rättigheter

Varje bekännande muslim bör beakta att om vi som är muslimer ska kunna förvänta oss samhällets och omvärldens skydd mot islamofobi, hat och diskriminering så måste vi i solidaritet med dessa rättigheter vara redo att försvara andra grupper från hat och diskriminering.

Kan du inte stå upp för HBTQ-personers rättigheter så kan du inte kräva att andra i din närhet ska stå upp för dina. Den som väljer att försvara bara vissa medmänniskors mänskliga rättigheter har i samma stund avstått från sina egna.

Läs också

Nämnda personer

Richard Jomshof

Ordförande i justitieutskottet, riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen
SO-lärare (Malmö uni., 1997)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00