Debatt

Varför lägger Sverige krokben för lagar mot barnarbete, miljöförstöring och kriminella företag, Ulf Kristersson?

Att försvara mänskliga rättigheter, goda arbetsvillkor och hållbarhet borde vara självklart för alla. Men för SD-regeringen väger storföretagens vinster tyngre än att stoppa barnarbete och miljöförstöring. Det skriver Ilan De Basso (S), Europaparlamentariker.  

”Att SD-regeringen är emot företagsansvar och goda arbetsvillkor är ett rent svek mot Sverige och svenska arbetstagare”, skriver Ilan De Basso (S). 
”Att SD-regeringen är emot företagsansvar och goda arbetsvillkor är ett rent svek mot Sverige och svenska arbetstagare”, skriver Ilan De Basso (S). Foto: Anders Wiklund/TT, Pressbild
Ilan de Basso
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

En historisk lag som innebär att företag måste ta ansvar för sin påverkan på miljö och mänskliga rättigheter, CSDDD, har stoppats av medlemsstaterna i EU. Sveriges regering har meddelat att de tänker rösta nej till de framförhandlade reglerna och är därmed det enda landet i EU som är emot ett hållbart näringsliv.

Kan klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säga att Sverige tar ansvar för klimatet, när regeringen tillåter företag att leja in underleverantörer som dumpar giftiga kemikalier i andra länder?

Det kan tyckas vara en liten detalj på en annars stor och komplicerad politisk arena, men SD-regeringens agerande kommer drabba svenska jobb och företag. Kan Ulf Kristersson eller Ebba Busch stå rakryggad inför de arbetare som riskerar att tappa sitt jobb då svenska företag inte kan konkurrera med priserna hos en oseriös arbetsgivare som dumpar löner och villkor? Kan klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säga att Sverige tar ansvar för klimatet, när regeringen tillåter företag att leja in underleverantörer som dumpar giftiga kemikalier i andra länder?

Står inte upp för Sverige i Europa 

SD-regeringen har bevisat vilken sida de står på. De verkar inte tycka att brott mot mänskliga rättigheter eller osund konkurrens är ett problem. De står inte upp för svenskars intressen i Europa.

Vi befinner oss i oroliga tider. Klimatkrisen blir värre för varje dag, arbetslivskriminaliteten växer samtidigt som Sverige blir fattigare och farligare. Klassklyftorna i Europa ökar och fler familjer får svårare att försörja sig i den ekonomiska krisen. Att SD-regeringen är emot företagsansvar och goda arbetsvillkor är ett rent svek mot Sverige och svenska arbetstagare.

Att vi måste göra mer för att bekämpa exploatering av människor och miljön är uppenbart. Kriminella företag ska inte få konkurrensfördelar genom att bryta mot mänskliga rättigheter eller att förstöra miljön. Det är något man kan tro att alla politiker ställer upp på. Tyvärr gör regeringen inte det.

CSDDD kommer göra skillnad 

Att garantera schyssta villkor och transparens i värdekedjorna måste vara normen, inte ett kostsamt påslag på redan hårt konkurrensutsatta företag. Syftet med lagstiftningen är att jämna ut spelplanen och underlätta för företag som sköter och vill göra rätt för sig. Med regeringens agerande premieras istället de som fuskar. Vi måste göra det svårt att fuska, enkelt att åka fast och kännbart för företag som blir straffade.

Vi vet att lagstiftning för sund konkurrens gör skillnad. I Sverige har vi framgångsrikt drivit på för ökad transparens och ansvarsutkrävande av företag inom specifika sektorer, bland annat i byggbranschen. Om en underleverantör missköter sig, kan huvudentreprenören hållas skyldig att betala ut rätt löner och ersättningar. Denna typ av lagstiftning behöver omfatta alla företag, både i Sverige och i Europa. Utan gemensamma lösningar i EU kommer företag som sköter sig konkurreras ut av företag som fuskar och dumpar villkor.

Vi socialdemokrater vill värna svenska jobb och schyssta villkor, därför kommer vi inte ge upp när regeringen sviker. Vi ska fortsätta kämpa för ett hållbart samhälle som präglas av konkurrens på lika villkor.

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00