Varannan riksdagskandidat tror på miljözoner

KORTNYTT. Drygt hälften av riksdagskandidaterna är positiva till att kommuner med dålig luft använder sig av miljözoner, enligt en undersökning som IVL Svenska miljöinstitutet har låtit göra.

Foto: Pixabay
Axel Berggren

En majoritet, 53 procent, av riksdagskandidaterna positiva till att kommuner med dålig luft inför miljözoner. Det visar en undersökning gjort av IVL Svenska miljöinstitutet. Samtidigt är 27 procent av riksdagskandidaterna är negativt inställda till miljözoner. Detta att jämföra med att 65 procent av Sveriges allmänhet är positivt inställda till miljözoner och 29 procent är negativt inställda.

LÄS OCKSÅ: 17 av 20 kommunalråd säger nej till miljözoner

– Frågan verkar ha blivit mer accepterad eftersom en majoritet av de ledande riksdagskandidaterna är positiva till att kommuner med dålig luft faktiskt kan införa miljözoner med förbud för personbilar med höga utsläpp av hälsoskadliga ämnen, säger Anders Roth, mobilitetsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Varannan moderat negativt inställd

Samtliga riksdagskandidater inom både Vänsterpartiet och Miljöpartiet var positivt inställda till införandet av miljözoner, 55 procent av riksdagskandidaterna för Moderaterna och 73 av  Sverigedemokraterna var negativt inställda.

Miljözoner innebär att kommuner får förbjuda personbilar med höga utsläpp av hälsoskadliga ämnen inom vissa områden. Regeringen har sedan tidigare meddelat att från och med år 2020 kommer kommuner få möjlighet att införa sådana miljözoner. I dag har flera städer i Sverige så pass höga halter av kvävedioxid att de riskerar att inte klara lagens krav på luftkvalitet.

Dokumentation

IVL om undersökningen:

"IVL Svenska Miljöinstitutet lät, via pr-byrån Westanders ”Stora valenkäten”, 532 riksdagskandidater på valbar plats svara på nedanstående fråga: Anser du att kommuner/städer med dålig luft bör införa miljözoner med förbud för personbilar med höga utsläpp av hälsoskadliga ämnen? Av de som fick enkäten svarade 56 procent, 297 kandidater."

Mer information om kandidaternas svar finns här.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00