Var åttonde flicka tar HPV-vaccin

KORTNYTT. Av flickor födda år 2005 har var åttonde tagit en dos av HPV-vaccinet. Det är en ökning jämfört med föregående år, visar statistik från Folkhälsomyndigheten. 

Vaccinet mot humant papillomvirus (HPV) ger skydd mot allvarliga cellförändringar. Vaccinet skyddar mot närmare 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer. Sedan år 2010 ingår HPV-vaccin i barnvaccinationsprogrammet och erbjuds alla flickor i årskurs 5 och 6. 

Sverige har en hög vaccinationsgrad bland flickor jämfört med andra länder där vaccinet ges. För att ge full effekt behöver man ta två doser av HPV-vaccinet. Under 2017 hade 80 procent av flickor födda 2005 tagit en av två doser av HPV-vaccinet. Det är en ökning med 2 procentenheter jämfört med flickor födda 2004. Men en minskning jämfört med vaccinerade flickor födda 2003 där 81 procent tog en dos HPV-vaccin. 

Läs också: Mässlingvaccination till sjukvårdspersonal

Vaccinationen bidrar till att andelen flickor som senare i livet drabbas av allvarliga cellförändringar har minskat hos de som tagit HPV-vaccinet. 

– Det är positivt att så många är vaccinerade, men vi strävar efter att det ska bli ännu fler som skyddar sig mot cancer, säger epidemiolog Tiia Lepp, i ett pressmeddelande. 

Under hösten 2017 lämnade Folkhälsomyndigheten ett förslag till regeringen att erbjuda HPV-vaccination inom det allmänna vaccinationsprogrammet till pojkar. Man uppskattar att över 300 män drabbas av HPV-relaterad cancer varje år i Sverige. Samma siffra är över 700 för kvinnor.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00