Debatt

Vänsterpartiet Stockholm: Kristersson prioriterar subventionerad villastädning framför välfärd

Politik handlar om att prioritera och där är högerns vägval glasklara. Skolor, förskolor och äldreomsorg lämnas i sticket, men regeringen och SD har ändå pengar för att höja bidragen till villastädning. Det skriver borgarråden Clara Lindblom (V), Torun Boucher (V) och Alexandra Mattsson (V).

Mitt i backen släpper Ulf Kristersson (M) både gasen och ratten, skriver debattörerna.
Mitt i backen släpper Ulf Kristersson (M) både gasen och ratten, skriver debattörerna.Foto: Jessica Gow/TT
Clara Lindblom
Torun Boucher
Alexandra Mattsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

De vuxna blir färre i skolorna, sjukvården har sin värsta kris sen 90-talet och vi har en våldsspiral som bara blir värre. Vad gör regeringen när samhällets fundament skakar? De eldar på krisen med fler nedskärningar och släpper helt ansvaret att finansiera välfärden ute i landets kommuner och regioner. Men varken kommuner eller regioner kan vända samhällsutvecklingen med minus på kontot från regeringen.

Regeringen för en överklasspolitik

Det säger något om sjukdomsinsikten när regeringen och SD lägger en nedskärningsbudget samtidigt som vi står inför en välfärds- och trygghetskris som drabbar hela landet. Från norr till söder. Mitt i backen släpper Ulf Kristersson både gasen och ratten.

Det är minst sagt häpnadsväckande. Politik handlar om att prioritera och där är högerns vägval glasklara. Samtidigt som skolor, förskolor och äldreomsorg lämnas i sticket så har regeringen och SD däremot pengar för att höja bidragen till villastädning. Och för varje krona som regeringen lägger på att stoppa nyrekryteringen så lägger dom åtta kronor på att stoppa Liberalernas plastpåseskatt.

Populismen och överklasspoltiken säger allt om högerns prioriteringar. Men vi är inte särskilt överraskade. Det är uppenbart att regeringen och SD inte kan något annat än att bedriva kulturkrig och ge tomma löften. I stället för en hjälpande hand i dessa kristider så slänger regeringen ett ankare på välfärden och låter den sjunka.

Nedskärningar och massuppsägningar

Det är en usel prioritering. Inte minst med tanke på den trygghetskris vi i Sverige befinner oss i nu. Välfärden har en central roll för att bryta våldsvågen och stoppa nyrekryteringen till gängen. Då går det inte att göra som regeringen och erbjuda nedskärningar och massuppsägningar. Att stoppa våldet måste få kosta pengar. Allt annat är att försöka backa in i framtiden.

Vad vi hade kunnat göra med Vänsterpartiet i regeringen:

  • Anställt fler vuxna i skolorna. Med två miljarder mer skulle inte en enda kommun behöva göra nedskärningar. En självklar åtgärd för alla oss som vill råda bot på välfärdskrisen.
  • Gett välfärden de resurser som behövs. När tiderna är svåra så krävs det en stark välfärd man kan falla tillbaka på när livet är tufft och en socialtjänst med rätt resurser kan också ingripa tidigt för barn i riskzonen. Trygghet och hopp. Två saker som är bristvara i dagens Sverige.
  • Tagit tillbaka kontrollen över välfärden. Vi ska inte ha aktiebolag som driver välfärdsverksamheter. De skattepengar som människor sliter ihop ska gå till att bygga samhället starkt – till fler lärare, sjuksköterskor och samhällets bästa. Inte försvinna till några få aktiebolag.

I stället för en hjälpande hand i dessa kristider så slänger regeringen ett ankare på välfärden och låter den sjunka.

Vad krävs 2024 för att undvika nedskärningar i vården, skolan och omsorgen? Enligt SKR är det 28 miljarder kronor. Regeringen och SD ger 10 miljarder. Med Vänsterpartiets budget hade vi haft 30 miljarder till Sveriges kommuner och regioner. Det är pengar som hade gått direkt in till välfärden. Pengar som räddar jobb, gör nyrekryteringen svårare och hela samhället tryggare. Det är pengar som inte bara räcker för att behålla dagens kvalitet i välfärden utan även höja den.

Gör välfärden stark igen

I stället tvingar nu regeringen kommuner och regioner att välja mellan att höja skatten eller göra nedskärningar i välfärden. Vi i Sveriges största kommun väljer att sätta välfärden främst och försvara det som gjort Sverige så fantastiskt en gång i tiden.

För vi måste göra välfärden stark igen. Efter 30 år av privatiseringar och nedskärningar så är det en lång uppförsbacke för att vända utvecklingen. Vid millennieskiftet stod staten för finansieringen av varannan tjänst i välfärden. Varannan lärare, läkare och undersköterska stod staten för. Idag är den siffran var tredje. Detta är en trend som högern skyndar på när de lägger en nedskärningsbudget av rang.

Det som behövs är rejäla satsningar på välfärden och på ett samhälle för oss alla – inte bara de rikaste. Den kursen är uppenbart något vi bara kan hitta tillbaka till med en kraftfull vänsterpolitik.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00