Vänstern stormar fram i Stockholm

OPINION. Om det vore val i dag skulle 18,3 procent av stockholmarna rösta på Vänsterpartiet. Det är rekordsiffror. “Det var till och med mer än jag hade förväntat mig”, säger partisekreteraren Aron Etzler (V).

Vänsterpartiet fortsätter att öka med den nya partiledaren Nooshi Dadgostar vid rodret.
Vänsterpartiet fortsätter att öka med den nya partiledaren Nooshi Dadgostar vid rodret.Foto: Jessica Gow/TT
Johan Manell

I SCB:s senaste “Val i dag”-mätning fick Vänsterpartiet med 9,3 procent sitt högsta stöd på 16 år totalt sett.

Allra störst är stödet i Stockholms stad. Där skulle 18,3 procent rösta på partiet om det vore riksdagsval i dag.

– Vi har sett att Stockholm har gått upp stegvis. Men det var till och med mer än jag hade förväntat mig, säger Aron Etzler (V), partisekreterare, till Altinget.

 

"Experimentverkstad"

Etzler ser flera förklaringar till att partiet har ökat i Stockholm. En anledning tror han är att partiet har många medlemmar och därmed stor aktivitet i huvudstaden. En annan tror han har att göra med motståndarna.

Den här idén om att Stockholm ska vara någon sorts tillväxtregion som ska dra hela landet är ju helt idiotisk.

Aron Etzler, partisekreterare (V)

– Stockholm är ett slags borgerlig experimentverkstad med kollektivtrafik som inte håller måttet och en sjukvård som är misskött. Egentligen är frågan hur borgerliga koalitioner kan rädda sig kvar vid makten i Stockholm år efter år med tanke på hur mycket de missköter staden, säger han.

Locka väljare på landet

Vänsterpartiet gick framför allt framåt i storstäderna i valet 2018. I Göteborg fick partiet 14 procent av rösterna i riksdagsvalet, i Stockholm 13,1 procent och i Malmö 11,9 procent. Men Vänsterpartiet har siktet på att växa på fler orter.

– Storstäderna räcker inte för att skifta maktbalansen nationellt. Så Vänsterpartiet behöver bli bättre på att växa utanför de stora städerna. Det kommer vi ägna avsevärd tid och kraft åt, säger Etzler.

Vända stämningen

Aron Etzler tror att det är viktigt att kommunicera politiken på olika sätt i olika delar av landet. På mindre orter menar han att många har känslan av att det inte satsas på dem och att samhället inte längre känns som deras.

– Det är en så otroligt deppig utgångspunkt som gör att partier kan rösta på partier som är mer destruktiva, som Sverigedemokraterna. Vi behöver vända stämningen i hela landet. Den här idén om att Stockholm ska vara någon sorts tillväxtregion som ska dra hela landet är ju helt idiotisk. Den gör att det här politiska landskapet kommer nästan som ett brev på posten.

Tror du att ni skrämmer bort storstadsväljare om ni försöker locka väljare på mindre orter?

– Nej. Ingen i Stockholm blir ledsen om vi växer i Hällefors.

Nämnda personer

Aron Etzler

Partisekreterare Vänsterpartiet, ledamot i partistyrelsen (V)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00