Valmanifesten: Pengar till demensvården och inför ny ministerpost

I partiernas valmanifest finns förslag så som tak på antal medarbetare per chef, mer resurser till demensvård, införa vårdval för habilitering och att hjälpmedel ska ingå i högkostnadsskyddet. Även en ministerpost föreslås. ”Vi ser att det finns ett behov av att återigen ha en äldreminister”, säger SD:s Linda Lindberg.

SD:s Linda Lindberg tycker det är dags för en ny ministerpost och Sofia Nilsson (C) vill se tak för antal medarbetare per chef i omsorgen.
SD:s Linda Lindberg tycker det är dags för en ny ministerpost och Sofia Nilsson (C) vill se tak för antal medarbetare per chef i omsorgen.Foto: Anders Wiklund/TT/Janerik Henriksson/TT
Josefin LingströmJohan Manell

Alla partier, utom S, M och V, har nu presenterat sina valmanifest. Trots att mandatperioden innehållit en pandemi som härjat inom äldreomsorgen och uppmärksammade fall inom assistansen, är det inte frågor som kommer högt upp bland alla partiers viktigaste frågor.

Fler trygghetsboenden, bort med delade turer i hemtjänsten, mer resurser till demensvården och ökad medicinsk kompetens inom äldreomsorgen är några förslag som KD går till val på. Äldres ofrivilliga ensamhet och isolering ska brytas genom äldresamtal i alla kommuner.

KD vill ge socialtjänsten fler möjligheter till tvingande åtgärder gentemot barn och unga som begår brott. Partiet vill inrätta en nationell social insatsstyrka, så det förebyggande arbetet stärks och blir mer lika i landet.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00