Validering av utländska examina ökar sysselsättningen

En ny rapport visar att utländska akademiker som får ett svenskt myndighetsutlåtande om sin akademiska examen i större utsträckning får jobb. Samtidigt skiftar effekten beroende på vilket land akademikern kommer ifrån.

Att få ett utlåtande från UHR kring en utländsk examen kan ha stor betydelse för den enskilde akademikern.
Att få ett utlåtande från UHR kring en utländsk examen kan ha stor betydelse för den enskilde akademikern.Foto: Pixabay
Johan Manell

Nyanlända akademiker kan få ett utlåtande kring vad en utländsk examen motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Utfärdare är Universitets- och högskolerådet (UHR).

En rapport från Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS) visar att detta papper kan ha stor betydelse för om en utländsk akademiker får jobb eller inte. Fyra procentenheter fler i gruppen blev sysselsatta efter att de fått ett utlåtande från UHR. Samtidigt var lönen i genomsnitt 14 procent högre för dem med ett utlåtande. 

– Det är en rätt stor effekt. Man ska tänka på att det är en extremt billig åtgärd. Att man får ett papper som tar några månader jämfört med att man skulle behöva gå en kompletterande eller helt ny utbildning, säger rapportförfattaren Andrey Tibajev, forskningsstuderande i etnicitet och migration vid Linköpings universitet till Altinget.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00