V: Vi har fått in skrivningar i Nato-propositionen

Riksdagens behandling av Nato-propositionen pågår i rallytempo. Motståndarna V och MP står maktlösa i att rubba själva politiken, däremot har de två partierna lyckats få in skrivningar som stärker riksdagens insyn i Nato-samarbetet.

Militärövning med Nato-partnern USA på Tofta militärområde sommaren år 2022.
Militärövning med Nato-partnern USA på Tofta militärområde sommaren år 2022.Foto: Yvonne Åsell/Svd/TT
Johanna Alskog

”Sverige vet helt enkelt inte vad vi blir medlemmar i.” Det skriver Miljöpartiet i sin följdmotion om regeringens Nato-proposition. En proposition om att Sverige ska överge en säkerhetspolitisk linje som gällt i århundraden och som helt saknar en djupare analys. Att riksdagens partier ovanpå detta endast får fem dagar på sig att behandla propositionen är ”inte värdigt”, skriver partiet.

Håkan Svenneling är utrikespolitisk talesperson för det andra av riksdagens två Nato-kritiska partier. Det har varit bråttom, bekräftar han, och de lyckades förhandla fram ytterligare ett dygns motionstid. Men han konstaterar också att en sedvanlig motionstid på femton dagar, enligt riksdagsordningen, hade inte ändrat något i grunden. 

– Man kan ha förståelse för regeringens behov av en snabb beredning. Vårt motstånd mot Nato är politiskt, säger Håkan Svenneling till Altinget.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00