Debatt

V i Region Stockholm: Katastrof att vård för utsatta kvinnor bantas ned

Fem specialistläkare måste sluta på förlossningskliniken på Södersjukhuset (Sös) trots att region Stockholm som helhet går 5,8 miljarder plus. Det skriver Jonas Lindberg och Catarina Wahlgren (V), Region Stockholm.

Läkare och barnmorskor protesterade den 11 mars 2021 mot besparingarna på Södersjukhusets kvinnoklinik.
Läkare och barnmorskor protesterade den 11 mars 2021 mot besparingarna på Södersjukhusets kvinnoklinik.Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT
Catarina Wahlgren
Jonas Lindberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Kvinnokliniken på Södersjukhuset (Sös) går med ett budgetunderskott på 72 miljoner kronor. Det blågröna styret skjuter inte till pengar så nu tvingas man avskeda fem specialistläkare.

På grund av bristande resurser kan vården för våldtagna också drabbas av nedskärningar. Mottagningen för våldtagna på Sös är den enda som finns i hela Region Stockholm. I pandemin, när våld i nära relationer ökar, är det en katastrof att den livsnödvändiga vården för utsatta kvinnor bantas ned. Vi i Vänsterpartiet tycker det är förskräckligt att se hur pandemin utnyttjas för skära ned på livsviktig vård.

”Ett cyniskt spel”

Sjukhusen har dragits med sparkrav redan innan pandemin och det är hög tid att tillsätta mer pengar från regionens håll. Varje invånare har rätt till en trygg och säker vård. Vårdpersonal har rätt till rimlig arbetsbörda och möjlighet till återhämtning. Att sjukhus måste banta ned förlossningsverksamhet ytterligare är inget annat än en skandal och ett cyniskt spel med människors liv som insats.

Dåliga förutsättningar

Sjukhusen har sedan länge haft dåliga förutsättningar där man i praktiken får mindre pengar för varje år. Samtidigt som kravet på att leverera mer vård och också vara en god arbetsgivare kvarstår.

I kronor skjuter de blågröna till mer pengar men i samma stund drar de tillbaka ännu mer pengar med andra handen. Det så kallade ”effektiviseringskravet” på 2,5 procent är inget annat än en fotboja på hela verksamheter. Det är därför det återkommande kommer besparingar och varsel – trots att den blågröna majoriteten försöker ge sken av storskaliga satsningar.

När sjukhusen återkommande får svåra ekonomiska problem med varsel, besparingar och neddragningar som konsekvenser bör det ju rimligtvis vara så att deras förutsättningar är för dåliga och sjukhusen är underfinansierade utifrån sina uppdrag för att leverera vård, forskning och vara en god arbetsgivare.

Absurt sätt att styra sjukvården

Varför ligger sparkraven kvar på akutsjukhusen trots skriande behov efter mer personal och fler vårdplatser?

Jonas Lindberg och Catarina Wahlgren (V)

Nu varslas fem specialistläkare och vi i Vänsterpartiet frågar oss hur mycket mer kan vården effektiviseras? Ska en barnmorska springa dubbelt så fort och hinna med x antal fler förlossningar per år? Ska undersköterskorna ta blodprover på dubbelt så många patienter som i fjol? Ska kirurgerna operera 20 procent fler på ett år? Detta absurda sätt att styra sjukvården måste få ett slut. Vi vill att en del av det överskott regionen gick med används för att slopa besparingskraven på våra sjukhus. Vård kostar och måste få kosta. Vi vill satsa på kvinnosjukvården, inte skära ned ytterligare.

Vänsterpartiet vill att den blågröna majoriteten svarar på följande fråga: Varför ligger sparkraven kvar på akutsjukhusen trots skriande behov efter mer personal och fler vårdplatser?


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00