V backar i opinionen – men gläds ändå

OPINION. Vänsterpartiet får minskat stöd i SCB:s opinionsundersökning. Men att partiet backar så lite när Socialdemokraterna ökar så mycket tyder på att vänstern har mer att hämta, enligt partisekreteraren.

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Johan Manell

Vänsterpartiet får 8,2 procent i SCB:s mätning. Samtidigt har opinionssiffrorna de senaste åren pekat spikrakt uppåt för partiet. Och att V inte backar mer, när S ökar så mycket anser partisekreteraren Aron Etzler är ett styrketecken.

– Alla hade väl väntat sig att vi skulle gå ned lite grann. Sossarna ökar ju så ofantligt mycket. S har ju tagit sina röster från partier till höger så det är på sätt och vis en förskjutning till vänster längs hela landskapet, säger han till Altinget.

(Artikeln fortsätter efter grafiken)

 

Om det är en vänstervåg i svensk politik tycker Aron Etzler är för tidigt att spekulera kring. Men han tror att det kommer bli mer fokus på vård, äldreomsorg och arbetslöshet vilket kan gynna V.

– Jag tror att det kommer att bli väldigt svårt de kommande åren att prata om skattesänkningar. Det kommer att bli väldigt svårt, vilket vi märker redan nu, att prata om att det ska bli lättare att sparka människor, säger han.

Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet, tror att den nya politiska dagordningen kommer att passa Vänsterpartiet.

– Nu är det hemmaplan för partier till vänster, säger han till Altinget.

JA kan spela V i händerna

Dessutom finns det delar i januariavtalet som är känsliga för Socialdemokraterna, där Vänsterpartiet kan norpa åt sig väljarstöd.

– Om Socialdemokraterna kommer svika arbetarna genom januariavtalet så kommer V ha ett bra utgångsläge rent strategiskt, säger Ekengren Oscarsson.

Det är en bild som delas av Aron Etzler, inte minst när det gäller utredningen om Las.

– Det tror jag vi kan tjäna på. För de flesta håller med oss och nästan ingen håller med Socialdemokraterna. Jag tror att det är en stor risk för en regering som lägger såna här förslag mitt i en kris. Om de inte hade suttit i den här utpressningssituationen från L och C hade de väl aldrig gjort det. Det här är ju inte vettigt.

Nämnda personer

Aron Etzler

Partisekreterare Vänsterpartiet, ledamot i partistyrelsen (V)

Henrik Ekengren Oscarsson

Professor i statsvetenskap och ledare Svenska valforskningsprogrammet
Doktor i statsvetenskap (Göteborgs uni. 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget