Utskottsordförande blir statssekreterare

UTNÄMNING. Fredrik Olovsson (S), ordförande i finansutskottet, blir ny statssekreterare på finansdepartementet. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johan Manell

Fredrik Olovsson är en riktig riksdagsveteran. Han kom in i riksdagen redan år 2002 men fick vänta fyra år på en ordinarie utskottsplats. Första anhalten på den resan var försvarsutskottet där han var ledamot från maj 2006 till oktober samma år.

Efter riksdagsvalet 2006 blev han i stället ledamot i skatteutskottet. I det stannade han i sex år innan han av Stefan Löfven utsågs till gruppledare och vice ordförande i finansutskottet eftersom Löfvens finansministerkandidat Magdalena Andersson saknade riksdagsplats.

Från och med 2012 är det i finansutskottet Fredrik Olovsson har verkat. Sedan regeringsskiftet 2014 har han varit utskottets ordförande (med undantag från perioden med övergångsregering då han var vice ordförande). Men nu flyttar han i stället till Regeringskansliet då han blir ny statssekreterare för skatte- och tullfrågor hos finansminister Magdalena Andersson.

Mönstret går igen

På den posten efterträder han Leif Jakobsson (S) som går i pension. Även Jakobsson hade en 18-årig riksdagskarriär bakom sig när han blev statssekreterare 2016.

Normalt sett tar riksdagsledamöter som tjänstgör som statssekreterare ledigt från riksdagen. Därför kan en ny riksdagsledamot snart ta plats bland de 349. Närmast på tur att ersätta Olovsson står Sofia Amloh. Hon är metallarbetare från Nyköping.

Även finansutskottet ska få en ny ordförande. Fredrik Olovsson är också ordförande i Trygghetsberedningen, en parlamentarisk kommitté som ska analysera gängkriminalitet och kriminalpolitik. Det återstår att se om det uppdraget påverkas av att Olovsson nu blir statssekreterare.

Altinget har sökt Fredrik Olovsson för en intervju. Han har meddelat via pressekreterare att han inte har tid.

Nämnda personer

Fredrik Olovsson

Riksdagsledamot (S), ledamot i partistyrelsen
Studier i nationalekonomi och statsvetenskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00