Utskottet kräver skärpning om Sis-hemmen: ”En enorm frustration”

Enligt regeringen jobbar man med att ungdomshemmen i Statens institutionsstyrelses (Sis) regi ska bli bättre. Men socialutskottet är inte nöjd med regeringens arbete och ställer nu nya krav på vad som ska göras åt situationen på hemmen.

En väpnad fritagning skedde på Sis ungdomshem Råby i Lund förra året. ”Det är inte svårt att föreställa sig om hur det är att arbeta på en plats där man varit med om väpnade fritagningar”, säger Camilla Waltersson Grönvall (M). Ingen skadades fysiskt vid händelsen.<br>
En väpnad fritagning skedde på Sis ungdomshem Råby i Lund förra året. ”Det är inte svårt att föreställa sig om hur det är att arbeta på en plats där man varit med om väpnade fritagningar”, säger Camilla Waltersson Grönvall (M). Ingen skadades fysiskt vid händelsen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Axel Hyttnäs Telin

Regeringen redovisade tidigare i höstas hur man arbetar med Sis-hemmen. Men socialutskottet är inte nöjda. Efter tisdagens möte meddelar socialutskottet att man vill se två nya tillkännagivanden i frågan om hur problematiken ska åtgärdas.

Utskottet vill bland annat se en ny skrivelse om åtgärderna. Det handlar om en bedömning av de insatser som krävs för att vården ska vara säker och att de placerade får den behandling som krävs. Det ska regeringen redovisa för riksdagen senast den 19 april 2022.

Altinget pratade med Camilla Waltersson Grönvall, moderat riksdagsledamot i socialutskottet, en knapp timme innan utskottet sammanträdde. Hon menar att problematiken med Sis-hemmen i viss mån funnits ända sedan institutionen startade i början av 1990-talet.

Camilla Waltersson Grönvall (M).
Camilla Waltersson Grönvall (M). Foto: Fredrik Wennerlund

– Men det har eskalerat, särskilt på senare år när gängkriminaliteten blivit så mycket grövre och dessutom gått ner i åldrarna, säger Camilla Waltersson Grönvall till Altinget.

– Att det har fungerat så dåligt, och att år efter år har passerat utan att någon har tagit i med hårdhandskarna – det har varit en enorm frustration.

Waltersson Grönvall menar att många av lokalerna inte håller måttet. Hon menar att flera av dem ”ser ut som gamla kursgårdar från 1950-talet”, vilket ”inte har något att göra med modern vård anno 2021”.

– Vi måste kunna säkerställa att vi har säkerhetsklassade fastigheter som klarar av att härbärgera de, i vissa fall, väldigt gravt kriminella ungdomarna. Både med tanke på de icke-kriminella som är placerade där och personalen.

Vi vet ändå att det hänt alldeles för många gånger; att flickor betalat med sina kroppar för att få droger. Det måste det vara en nolltolerans mot.

Camilla Waltersson Grönvall (M).
Moderaterna vill bland annat se att regeringen ska ge årliga redovisningar till riksdagen och en större öppenhet och transparens inom Sis verksamhet.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00