Utredning klar – så kan lärarfacken slås ihop till ett

Ett förslag om hur Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet kan gå samman finns nu på pränt. Men i förslaget finns också ett tredje fackförbund som föreslås bakas in i den nya organisationen.

Utredare och kanslichefen vid LR, Andreas Mörck, har lämnat över utredningen till ordförande Åsa Fahlén.
Utredare och kanslichefen vid LR, Andreas Mörck, har lämnat över utredningen till ordförande Åsa Fahlén.Foto: Lärarnas riksförbund
Josefin Lingström

Både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund (LR) har varsitt kongressbeslut på att utreda om de två lärarfacken ska bli ett.

Nu kommer LR:s utredning om det finns förutsättningar för ett sammangående. Förbundets kanslichef, Andreas Mörck, är utredare och har utgått från vilken framtid LR har om man inte går ihop med Lärarförbundet.

– Jag kan konstatera att förbundet kan bestå själv. Men då behöver vi höja avgiften och vi får en mindre slagkraft. Att vi för ett rekryteringskrig och att anslutningsgraden sjunker är ett problem för båda förbunden, säger han till Altinget.

Ordförande för LR, Åsa Fahlén, berättar att utredningen har påskyndats av att Lärarförbundet har begärt att gå ut Tjänstemännens centralorganisation (TCO). Det finns alltså en möjlighet för dem att istället bli medlemmar i Saco utbildning. Ett nystartat förbund av LR och Sveriges skolledarförbund.

Och Saco utbildning är en av pusselbitarna i utredningens förslag till hur facken kan slås ihop.

För det som föreslås i utredningen som Altinget tagit del av, är egentligen att tre fackförbund ska bli två. Det ena blir Sveriges lärare och det andra Sveriges skolledare. De skolledare och rektorer som är medlemmar i Lärarförbundet och Sveriges skolledarförbund får ett eget förbund.

– Lärare oavsett förbund anser att skolledare ska vara i ett eget förbund. Går det inte att lösa den frågan så kan vi inte göra en sammanslagning av facken, säger Andreas Mörck.

De två facken skulle ha ett varsitt kansli och ett mindre gemensamt kansli. Under det nya lärarfacket finns förslag på förbund så som förskollärarna, grundskolelärarna, gymnasielärarna och lärarstudenter.

De båda facken skulle då förenas under Saco utbildning.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.