Utredare vill se färre officerare i högkvarteret

INTERVJU. Den tidigare Must-chefen Gunnar Karlson förslag om att hundratals militära tjänster på Försvarsmaktens högkvarter kan bli civila, har blivit kritiserat. Men han ser det som nödvändigt.
 – Poängen är att fastän Försvarsmakten gör en massa saker, så gör den obönhörliga matematiken att vi kommer bli färre, säger Karlson till Altinget.

Gunnar Karlson var mellan åren 2012-2019 chef för Försvarsmaktens militära underrättelse- och säkerhetstjänst (Must). 
Gunnar Karlson var mellan åren 2012-2019 chef för Försvarsmaktens militära underrättelse- och säkerhetstjänst (Must). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Josefin Lingström
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

När Gunnar Karlson slutade som chef för Must (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten), fick han uppdraget att utreda hur man ska bemanna ledningen för Försvarsmakten.

– Poängen är att fastän Försvarsmakten gör en massa saker, så gör den obönhörliga matematiken att vi kommer bli färre. Det är många gamla som går i pension, och de yngre årskullarna är mycket mindre. För den här utredningen så var det ett givet utgångsläge att vi kommer ha brist på officerare fastän vi anstränger oss väldigt mycket för att minimera bristen, säger Karlson om förslaget.

Högkvarteret ska inte ha alla officerare, utan officerare ska fokuseras på förbanden och utbilda värnpliktiga, anser Karlson.

Läs mer om riskerna med förslaget och hur Karlson ser på kritiken på Altinget Säkerhet. Teckna ett gratis provabonnemang här.

Men det är risker som har skapats av beslut som har fattats successivt under de senaste 20 åren.

Gunnar Karlson
Utredare ledningsutredningen

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00