Om  
Marika Lindgren Åsbrink

Utredare petas: ”Skälet är min partipolitiska koppling”

Särskilda utredaren Marika Lindgren Åsbrink har petats av regeringen. Skälet, enligt henne: hennes S-kopplingar. ”Det är den enda förklaringen jag fått”, säger hon till Altinget.

”Jag har haft kontakt med departementet och de har framfört att man från regeringens sida vill ha en utredare som inte har min partipolitiska koppling”, säger Marika Lindgren Åsbrink till Altinget.
”Jag har haft kontakt med departementet och de har framfört att man från regeringens sida vill ha en utredare som inte har min partipolitiska koppling”, säger Marika Lindgren Åsbrink till Altinget.Foto: Jessica Gow/TT
Rebecka Prahl

Marika Lindgren Åsbrink har lett arbetet med utredningen Förbättrad arbetsmarknadsetablering för utrikes födda kvinnor. Förra veckan valde regeringen att entlediga henne från uppdraget samtidigt som man gav utredningen ett tilläggsdirektiv. 

På Twitter skriver Lindgren Åsbrink att ”det enda och uttalade skälet är min partipolitiska koppling.” 

– Det är den enda förklaringen jag fått. Jag har haft kontakt med departementet och de har framfört att man från regeringens sida vill ha en utredare som inte har min partipolitiska koppling, säger hon till Altinget.

Altingets gratis nyhetsbrev

Lindgren Åsbrink fick 2020 en tjänst som chefsutredare för Socialdemokraterna. Hon har även varit ordförande för grundskole- och gymnasienämnden i Sundbyberg.

Klar i maj

Utredningen skulle presenterats om lite mer än en månad, men fick förlängd tid i och med tilläggsdirektivet.

– Jag frågade om jag inte kunde få göra klart det, för jag har ju ändå gjort nästan hela utredningen. Men det fick jag inte. 

Varför tror du att du inte fick presentera?

– Jag har inte fått någon annan förklaring mer än att man inte vill ha någon med min partipolitiska koppling.

Regeringen: Naturligt att se över vem som ska leda

”Regeringen lägger om integrationspolitiken från kravlöshet till krav och möjligheter för de som kommer till Sverige. Därför är det nya tilläggsdirektivet om styrningen av integrationspolitiken viktigt. Vi har med ett breddat uppdrag tillsatt en ny utredare som är en av Sveriges kunnigaste experter inom integrationsområdet. I samband med ett nytt uppdrag är det naturligt att regeringen ser över vem som ska leda utredningen.”, skriver integrations- och arbetsmarknadsminister Johan Pehrsons (L) pressekreterare Christoffer Heimbrand till Altinget. 

Nämnda personer

Marika Lindgren Åsbrink

Strateg, Stockholms stad
Pol. mag i nationalekonom (Stockholms uni., 2007)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00