Utmanaren vald till ny Muf-ordförande

Vid Moderata ungdomsförbundets förbundsstämma valdes utmanaren Douglas Thor till att leda förbundet de kommande åren. Därmed gick stämman emot valberedningens förslag och sittande ordförande Matilda Ekeblad får se sig besegrad.

Douglas Thor från Vetlanda är ny Muf-ordförande.
Douglas Thor från Vetlanda är ny Muf-ordförande.
Miranda Olsson

Ombud från 25 distrikt samlades på ett hotell vid Arlanda i helgen för att välja en ny förbundsstyrelse och besluta om riktningen för Moderata ungdomsförbundet (Muf) framåt. 

I valet om vem som ska leda förbundet de kommande åren utmanades sittande ordförande Matilda Ekeblad av ordförande för Moderata studenter, Douglas Thor, som gick vinnande ur striden med stöd av 52 av 101 ombud, mot valberedningens förslag. Som ordförande tar han nu också plats i Moderaternas partistyrelse.

– Det är den största äran i mitt liv att få förtroendet att leda arbetet för att göra Moderata ungdomsförbundet till det självklara valet för vår ungdomsgeneration, säger han i ett pressmeddelande.

Läs också

Utmanaren vann

Douglas Thor från Vetlanda har studerat nationalekonomi och statistik vid Uppsala universitet. Han blev politiskt aktiv i samband med valet 2014 och har varit distriktsordförande för Muf Jönköpings län. 2021 blev han riksordförande för Moderata studenter. Till Altinget har han tidigare pekat på en fälla som han anser att ungdomsförbund, och så även Muf, går i:

– Man säger någonting radikalt som ger sensationsjournalistik men som inte förändrar någonting egentligen.

Den snart 25-åriga nyvalda ordföranden vill att ungdomsförbundet ska påverka ”politiken på riktigt” och anser att Muf har potential att bli mittpunkten i svensk politik. Efter att ha kandiderat utifrån vad han beskrivit som ett missnöje mot ledningen står också det interna arbetet med organisationen högt upp på den nyvalda ordförandens att göra-lista.

För Matilda Ekeblad, som valdes till förbundsordförande på en digital stämma 2020, är framtiden nu mer oklar. Till Altinget har hon tidigare berättat om planer på att utbilda sig till sjuksköterska.

– De sämsta politikerna är de som inte har något utanför politiken. Då vågar man inte ta en konflikt för att man är rädd att bli av med sina uppdrag.

Ekeblad har tidigare sagt att hon inte planerar att lämna politiken för gott, och utesluter inte heller en framtida riksdagskarriär. Hemma i Östergötland väntar först uppdraget som regionfullmäktigeledamot där M, KD och L styr tillsammans efter valet.

Ny ledning

Förbundsordförande: Douglas Thor, Jönköpings län (nyval)

1:e vice förbundsordförande: Linda Obiedzinski, Skåne (nyval)

2:e vice förbundsordförande: Oliver Andersson, Västra Götaland Västra (nyval)

Övriga ledamöter i förbundsstyrelsen

Elsa Weiss, Västernorrland (nyval)

Hannah Björnerhag, Göteborg (nyval)

Pasi Huikuri, Uppsala (omval)

Johannes Thernström, Blekinge (omval)

Anton Olsson, Kronoberg (nyval)

Rebecka Nordin Vainio, Stockholm (nyval)

Carl Gustav Pfeiffer, Stockholm (nyval)

Dalila Alibasic, Jönköping (omval)

Nämnda personer

Douglas Thor

Förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet (Muf), ledamot i partistyrelsen (M)
Studerar statistik och nationalekonomi (Uppsala uni.)

Matilda Ekeblad

Ledamot i regionfullmäktige, Region Östergötland
Fil. kand i statsvetenskap (Linköpings uni., 2020)

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget