Han kan ta över när Muf väljer ny ordförande

Sittande ordförande Matilda Ekeblad vill fortsätta leda Moderaternas ungdomsförbund. Men på förbundsstämman i helgen utmanas hon av Moderata studenters ordförande Douglas Thor.

Douglas Thor ska ha nominerats av en majoritet av distrikten, men Matilda Ekeblad har stöd av distrikt med en majoritet av de 101 ombud som i november samlas för att välja en ny förbundsordförande. 
Douglas Thor ska ha nominerats av en majoritet av distrikten, men Matilda Ekeblad har stöd av distrikt med en majoritet av de 101 ombud som i november samlas för att välja en ny förbundsordförande.  Foto: Johan Nilsson/TT
Miranda Olsson

Det talas om en högervåg bland Sveriges unga och trots att Moderaterna gjorde ett historiskt svagt val fick partiet 26 procent i gruppen 18–21 år, enligt SVT/Valu. I skolvalet blev partiet med god marginal största parti med 27 procent. S fick 16 procent.

– Det är klart att jag inte är glad över att vi backar och blev tredje största parti. Men jag är väldigt stolt över den valrörelse Muf gjort. Vi värvade över 6 000 medlemmar, säger Matilda Ekeblad till Altinget.

Den 26-åriga politikern har varit förbundets ordförande i två år och kandiderar nu för omval. Men denna gång möter hon motstånd.

Att det är fler som vill ha mitt jobb är jag inte så förvånad över. Det är det roligaste uppdrag man kan ha.

Douglas Thor, 24 år, läser nationalekonomi och statistik vid Uppsala universitet och är sedan 2021 ordförande för Moderata studenter. Precis som Ekeblad och många andra av dagens unga politiker blev han politiskt aktiv i samband med valet 2014.

Nu vill han ta över ledartröjan i Muf efter att flera distrikt ska ha bett honom ställa upp.

– Det finns ett stöd för mig i förbundet. Jag hade inte kandiderat om jag inte uppfattat det, säger han till Altinget.

14 av 25 distrikt ska ha nominerat honom. Men medan exempelvis Skåne och Göteborg står bakom Thor, vill Stockholm och Ekeblads hemdistrikt Östergötland i stället att sittande ordförande fortsätter.