Utlovar dubbelspår Gävle-Härnösand 2035 – riskerar svekdebatt

Liberalerna ansluter sig till M:s vallöfte om att få till dubbelspårsutbyggnaden mellan Gävle och Härnösand till 2035. Samtidigt är det inte ens klart att de utpekade sträckorna i den redan nu liggande planen är klara till dess.

Nu ansluter även Liberalerna till det moderata vallöftet att få dubbelspår mellan Gävle och Härnösand på plats till 2035. <br>
Nu ansluter även Liberalerna till det moderata vallöftet att få dubbelspår mellan Gävle och Härnösand på plats till 2035.
Foto: Mats Andersson / TT
Jacob Hederos

Järnvägen mellan Gävle och Härnösand är ett 27 mil långt enkelspår, som regioner, företag och kommuner längs södra Norrlandskusten under en längre tid drivit på för att få till dubbelspår.

Syftet är bland annat att korta restiderna och öka kapaciteten för godstransporter, särskilt nu med tanke på expansionen av ny industri i norra Sverige.

Den senaste veckorna har de också fått ett mer uttalat stöd från flera av partierna i Ulf Kristerssons regeringsunderlag, som i ett vallöfte säger att de ska se till att få bygget på plats till 2035, samtidigt som de river upp investeringarna till höghastighetsbanorna.

Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00