Utländska investeringar som skadar landet ska kunna stoppas

Arbetet med att införa en stoppregel för utländska investeringar som innebär en risk för Sveriges säkerhet har pågått i flera år. Nu går regeringen och justitieminister Gunnar Strömmer (M) vidare med förslagen i den utredning som företrädaren Morgan Johansson (S) tillsatte år 2019.

Partikollegor. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M).
Partikollegor. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M).Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johanna Alskog

– Det är dags för Sverige att komma ifatt, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff på torsdagen tillsammans med ministerkollegan Carl-Oskar Bohlin (M).

Det Strömmer syftar på är att 18 av 27 medlemsländer i EU redan har ett regelverk för att kunna granska – och kunna sätta stopp för – investeringar i så kallad skyddsvärd verksamhet.

– Vi vill att en granskningsmyndighet ska ha möjlighet att granska direktinvesteringar i skyddsvärd verksamhet. Och, om det är nödvändigt, också kunna förbjuda de här investeringarna, säger Gunnar Strömmer och meddelar att regeringen nu beslutat om en lagrådsremiss.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00