Debatt

Utan rimligare hyror för kulturen dör verksamheten

Hyreskostnadernas andel av kulturverksamheten begränsar kultursektorn i Västra Götalands möjligheter att uppfylla både de nationella kulturpolitiska målen och de mål som vår region har antagit. Det skriver Alex Bergström (S), Carl Forsberg (MP) och Marjan Garmroudi (V), kulturnämnden Västra Götalandsregionen.

Landets stora kulturinstitutioner har det tufft med höjda hyreskostnader.
Landets stora kulturinstitutioner har det tufft med höjda hyreskostnader.Foto: Fredrik Sandberg/TT/Adam Ihse/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverige befinner sig i en kostnadskris. Verksamheter med de minsta marginalerna drabbas först, som kultursektorn. Kostnaden för kulturaktörers lokalhyror har de senaste åren skenat till den grad att flera verksamheter inte kan behålla sina lokaler. Teatrar, museer, folkhögskolor med flera ställs nu allt oftare inför ett omöjligt val - behålla sin lokal eller skära ned sin verksamhet. Tyvärr finns det också exempel i Sverige där kulturverksamheten fått stänga och släcka ned på grund av skenande hyreskostnader.

Kulturverksamheterna har det tufft

Även de statliga kulturverksamheterna har stora utmaningar kring sina fastigheter. Taket på Kungliga Operan läcker in. Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm tvingas stänga helt på grund av rasrisk. Kulturminister Parisa Liljestrand (M) och finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) tvingas nu annonsera en översyn av hyresmodellen för de lokaler Statens Fastighetsverk ansvarar för, men det påverkar Stockholm mer än Västra Götaland. Det skulle vara mycket välkommet om de moderata statsråden i regeringen direktiv till den statliga utredningen tog med att även de kommunala och regionala kulturverksamheterna har det mycket tufft med höjda hyreskostnader.

Hyreskostnaderna andel av kulturverksamhetens begränsar kultursektorn i Västra Götalands möjligheter att uppfylla både de nationella kulturpolitiska målen och de mål som vår region har antagit – att kulturen ska agera oberoende, vara en orädd röst och skapa på sina egna villkor. Hyrorna riskerar dessutom att göra kulturen mindre tillgänglig såväl i som utanför städerna.

Det skulle vara mycket välkommet om de moderata statsråden i regeringen direktiv till den statliga utredningen tog med att även de kommunala och regionala kulturverksamheterna har det mycket tufft med höjda hyreskostnader.

Därför vill vi i rödgrön ledning att Västra Götalandsregionen utreder hur andra aktörer arbetar med alternativa hyresmodeller för att ta fram en bättre balans mellan anslag till verksamheten och kostnader för hyra. Utredningen ska inte fastna i tankar om hur det varit förut - utan söka inspiration från välfungerande exempel från både kommuner och regioner i EU och England. Verktyg som investeringar, hyrestak och etablerandet av kreativa zoner är intressanta att studera.

Kulturell verksamhet har ett värde

Att kulturaktörer ska kunna ha en hyreskostnad i relation till verksamhetens anslag är en mycket komplex fråga. Fastighetsägaren kanske inte är kommunal eller regional, utan en privat aktör. Privata aktörer har i sin tur varierande ägandeformer och affärsidéer. För att förstärka problematiken kring hyresmodeller finns det i princip alltid ett avkastningskrav - oavsett om det är en privat, statlig, kommunal eller regional hyresvärd.

Det är också viktigt att belysa att kulturell verksamhet – oavsett om det är scenkonst, folkbildning, museum, bildkonst eller annan kulturverksamhet – har ett värde för den platsen, kommunen, den finns på. Förutom själva verksamhetens värde så bidrar lokaliseringen till attraktivitet, ökat fastighetsvärde och social inkludering.

Även om vi har förhoppningar på att regionens utredning ska ge förslag på alternativa hyresmodeller är vi långt ifrån naiva. Som vi skrivit är problematiken omfattande. Dock är alternativet, att inte utreda, genomföra en omvärldsanalys och försöka få fram alternativa hyresmodeller, än värre. Givetvis hoppas vi kunna samverka i denna kommande utredning med kommuner, organisationer och andra aktörer i syfte att få fram en bättre balans mellan anslag till verksamheten och kostnader för hyra.

Nämnda personer

Alex Bergström

Regionråd (S) Västra Götalandsregionen, ordförande kulturnämnden Västra Götalandsregionen, ordförande Folkteatern Göteborg
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024