Debatt

Utan effektiva miljöprövningar försvåras klimatomställningen

Utveckling, modernisering och klimatanpassning av våra verksamheter dras ofta i långbänk på grund av långdragna och krångliga miljöprövningar. Det skriver Mårten Sohlman, vd Sveriges Bergmaterialindustri.

Cementa har återaktualiserat frågan om miljötillstånd.
Cementa har återaktualiserat frågan om miljötillstånd.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Frågan om hur processen för att få miljötillstånd ser ut fick akut relevans i samband med att Cementa skulle förnya sitt tillstånd för kalkbrytning vid Slite på Gotland förra sommaren. Sedan dess har frågan debatterats och diskuteras. Den har till och med blivit så stor att frågan om miljötillstånd togs upp i regeringsförklaringen.

Oförutsägbar lagstiftning

I dagarna gick remisstiden ut för den så kallade miljöprövningsutredningen som har haft i uppgift att förbättra processerna. Utredning har hittat fler lösningar för att hitta vägar framåt där ger utrymme för företag att bidra till att hitta lösningar som är bra för både miljön och som ger tydliga ramar för verksamheterna.

Sveriges Bergmaterialindustri, SBMI, är branschorganisationen för de företag som jobbar med att förse Sverige med bergmaterial, grus och ballast till alla byggnader och infrastruktur som byggs. Vi har länge jobbat med frågan om hur miljötillståndsprocesserna, med bibehållen nytta för miljön kan bli både mer förutsägbara, mindre krångliga och mer tidseffektiva. Vi ser att utveckling, modernisering och klimatanpassning av våra egna verksamheter många gånger dras i långbänk – av just långdragna och krångliga miljöprövningar.

En kritik som finns mot nuvarande lagstiftning är att den är oförutsägbar och att det är svårt för företag som söker tillstånd att bedöma både hur lång tid det kommer ta och vad kostnaden kommer bli. SBMI välkomnar därför att utredningen föreslår att det nu ska bli huvudregel att ändring i en verksamhet just prövas med ändringstillstånd och inte med ett helt nytt miljötillstånd.

Rätt kompetens krävs

Ytterligare en fråga som är viktig för oss är att det ska bli tydligare vad som är ”väsentliga miljöeffekter”. I dag upplever många av våra medlemsföretag att de hamnar i en situation där skogen skyms av alla träd. Alla frågor blir lika viktiga i processen och det är mer regel än undantag att det är någon liten detalj i ansökan som ges extremt stor uppmärksamhet och blir avgörande snarare än miljöpåverkan sett utifrån ett helhetsperspektiv.

En kritik som finns mot nuvarande lagstiftning är att den är oförutsägbar och att det är svårt för företag som söker tillstånd att bedöma både hur lång tid det kommer ta och vad kostnaden kommer bli.

SBMI tillstyrker flera av utredningens förslag men vill betona att allt kommer att hänga på tillämpningen. Det är helt avgörande att de centrala myndigheterna ger tydliga direktiv till länsstyrelserna för att lokala avvikelser inte ska uppstå. Det är också viktigt att tillsynsmyndigheterna har rätt kompetens. En effektivisering kommer bara att ske om länsstyrelserna har förmågan att fokusera på de faktiska väsentliga miljöeffekterna.

Mindre krångel

Vi är också mycket lättade över att utredningen tydligt föreslår att inte införa ett förtursförfarande för verksamheter som särskilt bedöms bidra till klimatomställningen. Ett sådant förfarande skulle ha lett till ännu mer regelkrångel och längre handläggningstider genom att införa en process i processen.

Den nya regeringen slår i Tidöavtalet fast att delar utredningens förslag ska genomföras. Det är bra och kommer leda till enklare och snabbare miljöprövningsprocesser. Tidöavtalet anger vidare att en ny utredning ska tillsättas – med uppdraget att förenkla och förkorta miljötillståndsprövningen enligt miljöbalken. Vi ser fram emot att fortsätta samtalen om en effektivare miljöprövning i denna kommande utredning.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00