Uppsala och Knivsta laddar för strid om fyrspårsavtalet

Med en ny majoritet i Uppsala kommun kommer de i början på nästa år, precis som Knivsta, att försöka omförhandla fyrspårsavtalet med staten. I Knivsta tror man på bättre förutsättningar att få gehör hos den nya regeringen. 

Enligt fyrspårsavtalet med staten ska två nya tågstationer byggas i Uppsala. Men med den nya majoriteten efter valet kommer Uppsala kommun gå vidare och försöka omförhandla avtalet. Knivsta har tidigare fått nej, men tror att möjligheterna är större nu när fler vill omförhandla. 
Enligt fyrspårsavtalet med staten ska två nya tågstationer byggas i Uppsala. Men med den nya majoriteten efter valet kommer Uppsala kommun gå vidare och försöka omförhandla avtalet. Knivsta har tidigare fått nej, men tror att möjligheterna är större nu när fler vill omförhandla. Foto: TT/Carl-Olof Zimmerman
Louise Carlsson-Örning

I Uppsala bilder Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet minoritetsstyre med stöd av det lokala Utvecklingspartiet Demokraterna (UP). Att fyrspårsavtalet ska omförhandlas är en viktig pusselbit i uppgörelsen mellan det rödgröna styret och Utvecklingspartiet.

Vi är inte för att man ska sluta bygga bostäder. Vi har massor av företag som expanderar och vi kommer behöva växa. Men vi vill växa på ett sätt som inte ger lägre kvalitet på skola, äldreomsorg och befintlig infrastruktur.

Stefan Hanna (UP)

– Det som pågår nu är att vi försöker hitta former för hur vi ska expandera Uppsala kommun på ett sätt som är rimligt. 33 000 bostäder och massor av verksamhetslokaler på bara 29 år, som ramarna i avtalet är nu, är inte rimligt, säger Stefan Hanna, tidigare centerpartist som startat Utvecklingspartiet, till Altinget. 

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00