Uppgifter: Danska mittenpartier vill ingå allians inför EU-valet

I Danmark har tre liberala mittenpartier gått samman i en allians inför EU-valet för att säkra mandat i parlamentet. Det erfar Altinget.dk.

Troels Lund Poulsens och Martin Lidegaards partier Venstre respektive Radikale är på väg att bilda en liberal allians med Moderaterne inför EU-valet. 
Troels Lund Poulsens och Martin Lidegaards partier Venstre respektive Radikale är på väg att bilda en liberal allians med Moderaterne inför EU-valet. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Scanpix Denmark

De tre danska partierna Venstre, Moderaterne och Radikale – alla tre i den liberala mittenfåran i dansk politik – är på väg mot ett mer formellt samarbete inför valet till Europaparlamentet den 9 juni. Partierna vill ingå ett valförbund för att optimera rösterna.

Detta bekräftar flera oberoende källor i alla tre partierna för Altinget.dk.

Partierna har inte tidigare meddelat att de ingår i ett valsamarbete inför EU-valet. Men det har varit aktuellt länge.

– Det är världens sämst bevarade hemlighet, som en källa uttrycker det.

Det var Radikalernes frontfigur Martin Lidegaard som först råkade avslöja samarbetet när han i en partiledardebatt på partiets nyårskonvent sade att en valallians med Venstre förhoppningsvis skulle kunna säkra Radikalerna två mandat.

– När vi vid en tidpunkt förhoppningsvis ingår det, sade han efteråt för att tona ner kommentaren, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Troels Lund Poulsen, partiledare för Venstre tillika Danmarks försvarsminister, avböjde efteråt att kommentera vad Lidegaard sagt.

Ingen av partiernas toppkandidater har ännu kommenterat valsamarbetet. Alla tre partierna ingår i den europeiska liberala partigruppen Renew Europe. Men de har inte tidigare ingått i samma valförbund.

Kan vara avgörande

I det senaste valet till Europaparlamentet samarbetade Venstre med partiet Konservative samt Liberal Alliance. Den här gången har dessa två bildat valförbund utan Venstre, och de kommer båda att vilja sitta i den största partigruppen i parlamentet, konservativa EPP.

2019 var Radikale i valallians med det ekologiska partiet Alternativet, som denna gång har gått samman med Socialdemokraterna och Socialistisk folkeparti.

I ett valförbund kan överskottsröster som inte räcker till för ett fullt mandat för ett parti överföras till de övriga medlemmarna i förbundet.

Det kan bli avgörande när det är val till Europaparlamentet och särskilt i det kommande valet, där för ovanlighetens skull minst 11 partier slåss om Danmarks 15 platser i EU-parlamentet.

I valet 2019 fick till exempel Socialdemokraterna nästan lika stort stöd som ärkerivalen Venstre med 23,5 procent av rösterna. Men Socialdemokraterna fick tre mandat totalt, medan Venstre fick hela fyra mandat tack vare sitt valförbund.

Nämnda personer

Troels Lund Poulsen

Danmarks försvarsminister, ledamot i folketinget (Venstre)
student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00