Om  
Noura Berrouba

Ungdomsrörelse får ny ordförande

Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU) har valt Noura Berrouba till ny ordförande. Hon har tidigare varit ledamot och vice ordförande, och vid årsskiftet ersätter hon Rosaline Marbinah.

Foto: Privat
Anders Gustafsson

Noura Berrouba väljs för perioden 2022-2023 och hon nominerades av Europeiska ungdomsparlamentet Sverige, där hon varit aktiv i tio år. Hon har tidigare suttit i både deras nationella och internationella styrelse.

Fram till årsskiftet är hon programhandläggare på UD för Svenska dialoginstitutet för Mellanöstern och Nordafrika, (tidigare Svenska institutet i Alexandria).

Vad blir det första du tar tag i?

– Dialogen med medlemsorganisationerna. Vi behöver ha en nära dialog med varandra, i synnerhet när vi är på väg in i ett valår och med fortsatta utmaningar som hat och hot mot det unga civilsamhället, ett krympande demokratiskt utrymme, psykisk ohälsa bland engagerade och otillräcklig finansiering av barn- och ungdomsorganisationer, säger Noura Berrouba till Altinget.

Vidare vill hon bygga en bra styrelse och se till så att ledamöterna ”känner ett ägarskap i sina roller”.

– Innan man kastar sig ut externt behövs det interna förankringsarbetet. Vi har en ny verksamhetsplan som antogs i helgen. Den ska vi tillsammans med kansliet hitta former för att bäst förvalta och implementera. Styrelsen ska vara en god arbetsgivare till LSU:s kansli.

– I det externa behöver vi fortsätta att trycka på för förbättrade förutsättningar för barn och ungas organisering och delaktighet, ökad finansiering av barn- och ungdomsorganisationer, och minskad administrativ börda. 

Tydligare, modigare, jobbigare

Hon vill också jobba för att ungdomsrörelsens ska få ett erkännande för sin roll som demokrati- och röstbärare, samt se till att medlemsorganisationerna finns med i den offentliga debatten.

– Jag tror att vi behöver bli tydligare, modigare och lite jobbigare för att politikerna ska ta våra frågor på allvar.

Hon menar att Ungdomsrörelsen är som starkast när de olika delarna får rätt förutsättningar att driva på i de frågor de arbetar med. 

– LSU ska bidra till en livaktig, anti-rasistisk och feministisk idédebatt i valrörelsen 2022 och arbeta för att barn- och ungdomsorganisationer ges utrymme, säger Noura Berrouba.

Nämnda personer

Noura Berrouba

Ordförande för LSU, styrelseledamot i Civil Rights Defenders
Studerat folkrätt vid Försvarshögskolan

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00