Ungdomsbossarna kliver in i kammaren

LEDAMÖTER. Ordförandena för Cuf, Luf och SDU checkar in i riksdagen. Det gör också ett av Gröna Studenters språkrör och det finns fler ungdomspolitiker som tar klivet in.  

Johan Manell

Det kommer att vara flera nya, och ungdomliga, ansikten i riksdagen nästa mandatperiod. Tre stycken ordföranden för politiska ungdomsförbund och ett språkrör för ett studentförbund tar klivet in. 

För Magnus Ek, Centerpartiet, sker det efter en krysstrid i Östergötland. Ek toppade listan men det såg länge ut som att han skulle bli snuvad på riksdagsplatsen av kommunalrådet Muharrem Demirok. Demirok fick flest kryss men lyckades inte komma upp till 5-procentsspärren. Så efter en krysstrid, där också Centerveteranen Staffan Danielsson var inblandad, klarade sig Ek och går i mamma Lena Eks fotspår och blir riksdagsledamot.

– Jag vill in för att göra skillnad. Är det någon gång som jag kommer att kunna göra det så är det nu, sade Ek till Altinget i samband med en intervju om sin kandidatur.

Kryssuccé i Östergötland 

I samma valkrets som Ek lyckades en utmanare kryssa sig förbi förstanamnet. Rebecka Le Moine, språkrör Gröna Studenter, klarade 5-procentsspärren med marginal och tog sig förbi förstanamnet Margareta Fransson. Le Moine är utbildad bevarandebiolog och har tidigare varit ideellt engagerad. Det är de erfarenheterna hon vill ta in i riksdagen.

– När man pratar om miljö ska det inte bara vara klimatfrågan. Det är ju en miljöfråga men sedan har vi ju förlusten av arter som är otroligt viktig och akut i Sverige också. Det blir väldigt konkreta konflikter där mellan industrier och de som verkligen värnar naturen, säger hon till Altinget.

Att hon kryssade sig in gör att hon känner ett extra stöd från de som har valt henne. 

– De som har kryssat mig vet precis var jag står. Jag känner stor glädje och ett stort ansvar att fortsätta driva de frågorna som har gjort att jag har fått det förtroendet. Jag ska egentligen bara fortsätta vara mig själv, säger hon.

Luf tar plats 

En annan av nytillskotten i riksdagen blir Joar Forssell, ordförande för Liberala Ungdomsförbundet. Forssell kom in i Stockholm via sin listplacering tillsammans med bland andra partiledaren Jan Björklund och riksdagens äldsta ledamot Barbro Westerholm.  

– Jag vill driva en frihetlig politik för en minskad stat med lägre skatter, med färre regleringar och färre åtaganden. Men de åtaganden man gör önskar jag man riktar mer till personer som behöver det, säger Forssell till Altinget. 

Han kommer att sitta kvar som Luf-ordförande parallellt med riksdagsarbetet. Men han tror inte att det kommer att innebära några problem. 

– De som har röstat på mig till Luf-ordförande och de som har röstat på mig som riksdagsledamot delar värderingar med varandra. På så sätt tror jag inte att de två åtagandena behöver krocka så mycket, säger han.

SDU står för de yngsta

Även Sverigedemokraterna får med sig ett par ungdomsnamn i riksdagen. Både Ungsvenskarnas ordförande Tobias Andersson och förbundssekreterare Ebba Hermansson kommer att ingå i riksdagsgruppen i höst. De är båda födda 1996 och blir därmed också riksdagens yngsta ledamöter. 

För SSU:s Philip Botström gick det tyngre. En sjundeplats på Värmlandslistan och en bra bit ifrån personkryssmässigt gör att han inte får en plats i riksdagen.

Muf:s Benjamin Dousa kandiderade inte i riksdagsvalet men kommer in i landstinget i Stockholm. Muf får dock ändå representation i riksdagen, av John Weinerhall, distriktsordförande Muf Östergötland. Även Louise Meijer, 1:e vice ordförande Muf 2014-2016, kommer in.  

Centerpartiet har bland sina nya ledamöter Johnny Cato Hansson, vice ordförande Cuf 2014-2016 och Mikael Larsson, ordförande Cuf Västergötland 2014-2015. 

Kommunen för andra

Christian Carlsson (KDU) och Axel Hallberg (Grön Ungdom) blir ersättare i riksdagen men kommer att ta plats i sina respektive kommunfullmäktige. Hanna Lidström (Grön Ungdom) hamnar också utanför riksdagen.  

Henrik Malmrot, Ung Vänsters ordförande, ställde inte upp i valet. Men en av hans företrädare på posten Ida Gabrielsson tar för första gången klivet in. Hon var ordförande för Ung Vänster 2005-2011 men tar nu steget in i riksdagen för första gången. Där hon har sällskap från en av sina föregångare på ordförandeposten, Ali Esbati.

Språngbräda

Att vara ungdomsförbundsordförande är uppenbarligen en bra språngbräda för att ta steget in i den högsta folkvalda församlingen. Under kommande mandatperioden kommer 20 av 349 ledamöter vara sittande eller tidigare ungdomsbossar (se faktarutan). Andra tidigare ungdomsförbundsordföranden återfinns på andra viktiga poster i den politiska sfären. Gunnar Strömmer är partisekreterare för Moderaterna, Karl-Petter Thorwaldsson (S) är förbundsordförande för LO och fem av Sveriges nuvarande europaparlamentariker (Guteland (S), Hökmark (M), Fjellner (M), Federley (C) och Dalunde (MP)) har tidigare basat över sina respektive ungdomsförbund.

Dokumentation

Ordföranden i ungdomsförbunden i riksdagen 2018-2022

Åren nedan anger perioden då de var ordförande i respektive ungdomsförbund.

Moderaterna

 • Beatrice Ask 1984-88
 • Ulf Kristersson 1988-92
 • Johan Forssell 2004-06
 • Niklas Wykman 2006-10
 • Erik Bengtzboe 2010-14

Liberalerna

 • Fredrik Malm 2002-06
 • Joar Forssell 2016-

Centerpartiet 

 • Magnus Ek 2015- 

Kristdemokraterna

 • Hans Eklind 1992-96
 • Magnus Jacobsson 1997-99
 • Jakob Forssmed 2001-04

Socialdemokraterna

 • Mikael Damberg 1999-2003
 • Ardalan Shekarabi 2003-05

Miljöpartiet

 • Gustav Fridolin 1999-2003
 • Maria Ferm 2008-11

Vänsterpartiet

 • Ali Esbati 2001-04
 • Ida Gabrielsson 2005-11

Sverigedemokraterna

 • Jimmie Åkesson 2000-05
 • Martin Kinnunen 2005-07
 • Tobias Andersson 2015-

Nämnda personer

Joar Forssell

Riksdagsledamot (L), ledamot i partistyrelsen, utrikespolitisk talesperson

Magnus Ek

Ordförande Hela Sverige ska leva

Rebecka Le Moine

Riksdagsledamot (MP), talesperson för biologisk mångfald och djurrätt
Biolog

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget