Ungdomsarbetslösheten har minskat med 30 procent 

Allt fler kommer i arbete och allra bäst går det för de unga. Sysselsättningsgraden har nått en högre nivå än innan pandemin. Men vissa grupper står fortfarande längre ifrån arbetsmarknaden.

Under torsdagen höll arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) pressträff tillsammans med finansminister Mikael Damberg (S) om läget på arbetsmarknaden. 
Under torsdagen höll arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) pressträff tillsammans med finansminister Mikael Damberg (S) om läget på arbetsmarknaden. Foto: Henrik Montgomery/TT
Rebecka Prahl

Ungdomsarbetslösheten har minskat med 30 procent på ett år, visar ny statistik från SCB.

Men samtidigt som det går bra för många är det fortsatt tufft för de som står längst bort från arbetsmarknaden. Och långtidsarbetslösheten är fortfarande ett stort problem. 

– Nästan 100 000 personer har varit arbetslösa i mer än två år. En stor andel är utrikesfödda kvinnor med kort utbildning, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff tillsammans med finansminister Mikael Damberg (S).  

Samtidigt är ekonomin oviss och vi har det lägsta konsumentförtroendet sedan 90-talet. 

– Det vilar ett tungt ansvar på alla partier i valrörelsen att inte bedriva en oansvarig ekonomisk politik, säger Mikael Damberg på pressträffen. 

– När vi går mot tuffare tider är det oansvarigt som Moderaterna föreslår att vi ska slakta A-kassan, menar Nordmark.

Arbetslösheten minskar främst för personer med gymnasieexamen. Av de ungdomar som är arbetslösa består 43 procent av personer som saknar en färdig gymnasieutbildning.

– Inträdesbiljetten till svensk arbetsmarknad är att man har en svensk gymnasieutbildning, säger Eva Nordmark.  

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.