Debatt

Unga reumatiker: Mer regel än undantag att färdtjänst inte fungerar

Unga med reumatisk sjukdom ska också kunna leva var de vill i landet och få vardagen att gå ihop. Men för att det ska vara möjligt krävs en flexibilitet på bostadsmarknaden och en färdtjänst som går att lita på, skriver Unga reumatiker.

Unga reumatikers medlemmar vittnar om allvarliga brister i färdtjänsten med bilar som antingen är över 90 minuter sena eller inte kommer alls. Då missar de sina fritidsaktiviteter, inplanerade möten eller sin sysselsättning, skriver organisationen.
Unga reumatikers medlemmar vittnar om allvarliga brister i färdtjänsten med bilar som antingen är över 90 minuter sena eller inte kommer alls. Då missar de sina fritidsaktiviteter, inplanerade möten eller sin sysselsättning, skriver organisationen.Foto: Ørn E. Borgen/TT, Jona Häglund
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I dag är samhället inte anpassat för alla oss som lever i det. Det finns hinder och utmaningar för barn och unga med reumatisk sjukdom som gör det svårare att få vardagen att gå ihop.

Vi som samhälle kan genom små anpassningar få till stora förändringar för individen.

Det kan handla om att transportera sig till och från skola, arbete, fritidsaktiviteter och vårdbesök eller möjligheten att kunna bosätta sig var en vill. Förutsättningarna för att kunna bosätta sig eller transportera sig skiljer åt beroende på var i landet du bor.

Brister i färdtjänsten

Många som behöver färdtjänst är helt beroende av den funktionen för att kunna ta sig till och från aktiviteter, möten och åtaganden. Vi har flera medlemmar som vittnar om allvarliga brister i färdtjänsten med bilar som antingen är över 90 minuter sena eller inte kommer alls. Detta leder till att personer som är beroende av färdtjänst missar sina fritidsaktiviteter, inplanerade möten eller sin sysselsättning.

Det får inte vara mer regel än undantag att färdtjänst inte fungerar.

Rätt till anpassad bostad

Färdtjänst är en nödvändig och viktig funktion för att möjliggöra ett deltagande i samhället för personer som annars riskerar att isoleras. I ett välfärdsland som Sverige ska det gå att lita på att samhällsfunktioner så som färdtjänst ska fungera, oavsett var i landet du bor. Det är en viktig frihetsreform.

En ytterligare frihetsreform är rätten till en tillgänglighetsanpassad bostad. Rätten till bostad är inte juridiskt utkrävbar men det är i det närmsta en målformulering och kan ses som en måttstock för ett civiliserat samhälle. Det handlar om att skapa en värdig tillvaro för alla.

Enligt Boverket har de flesta kommuner ett stort underskott på bostäder för personer med funktionsvariation. Detta leder till att unga med reumatisk sjukdom får det ännu svårare att flytta hemifrån och hitta en bostad anpassad efter deras behov. I stället för att enbart fokusera på att bygga tillgänglighetsanpassade bostäder bör möjligheten finnas att anpassa befintliga boenden utifrån individens behov.

Alla ska kunna leva var de vill i landet, men för att det ska vara möjligt kräver det bland annat en flexibilitet på bostadsmarknaden och en färdtjänst som går att lita på över hela landet.

Små anpassningar för stora förändringar

I grunden handlar båda dessa frågor om respekt och frihet för den enskilde. Att kunna tacka ja till bostäder runtom i hela landet och att kunna lita på att färdtjänsten kan transportera en till och från sysselsättning, vårdbesök och fritidsaktiviteter. 

Därför ser vi i Unga reumatiker gärna att ekonomiska resurser avsätts för att unga med reumatisk sjukdom ska kunna tillgänglighetsanpassa sin bostad och att riksdagen ser över färdtjänstlagen för att färdtjänsten ska gå att lita på.

Det är två reformer som bidrar till ökad frihet för individen och gör samhället än mer jämlikt. Det finns redan en hel del anpassningar som går att använda sig av som fler behöver tillämpa. Vi som samhälle kan genom små anpassningar få till stora förändringar för individen och det är så vi skapar ett tillgängligt samhälle där individen har frihet att kunna transportera sig, bosätta sig och leva i hela landet. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00