Ukrainska flyktingar ska jobba i svensk sjukvård

Nu vill regeringen att länsstyrelserna ska dela ut mer språkpengar till utbildningsprojekt för flyktingar och nyanlända. Målet är att bland andra ukrainska flyktingar med vårdutbildning ska lära sig svenska och börja arbeta inom svensk sjukvård.

Ukrainska flyktingar i Karskrona. Regeringen vill att asylsökande med vårdutbildning ska kunna börja arbeta inom svensk hälso- och sjukvård.
Ukrainska flyktingar i Karskrona. Regeringen vill att asylsökande med vårdutbildning ska kunna börja arbeta inom svensk hälso- och sjukvård.Foto: Johan Nilsson/TT
Marie Lundahl

Länsstyrelserna har fått ett förnyat uppdrag från regeringen att dela ut 4 miljoner kronor till utbildningsprojekt för nyanlända, asylsökande och ”personer som beviljats uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet”. 

Regeringen hoppas att på så sätt få in flyktingar med vårdutbildning och arbetslivserfarenhet – inte minst ukrainsk sådan – på den svenska arbetsmarknaden och i hälso- och sjukvården. Men förslaget får kritik.

I dag har ukrainska flyktingar mycket sämre rättigheter än andra flyktingar som får uppehållstillstånd i Sverige.

Annika Hirvonen (MP).
 

Mer personal till sjukvården

I ett uttalande säger socialminister Lena Hallengren att det är viktigt att tillvarata kompetensen hos nyanlända och asylsökande för att säkra bemanningen inom svensk hälso- och sjukvården. 

– Efter att Ryssland invaderade Ukraina har antalet människor som flyr Ukraina ökat snabbt. Många som kommer till Sverige vill börja jobba. En förutsättning för att tillvarata kompetens är att det finns utbildning i svenska språket samt annan teoretisk och praktisk vårdutbildning att tillgå, säger socialminister Lena Hallengren.

MP: ”Inte tillräckligt”

Men Miljöpartiets Annika Hirvonen är kritisk mot förslaget som innehåller ”alldeles för lite pengar i sammanhanget” och tror inte att pengarna kommer att räcka till alla som behöver.

Hon är dock positiv till att Sverige försöker ge ukrainska flyktingar en meningsfull sysselsättning medan de stannar i Sverige.

– Det är bra att man gör någonting, men det är inte tillräckligt, säger hon till Altinget.

Annika Hirvonen (MP).
Annika Hirvonen (MP). Foto: Henrik Svensson Karlsson

Sämre rättigheter

Miljöpartiet är kritiska mot andra delar av det svenska flyktingmottagandet, som också drabbar de som regeringen samtidigt vill ska jobba för svensk sjukvård.

– I dag har ukrainska flyktingar mycket sämre rättigheter än andra flyktingar som får uppehållstillstånd i Sverige. Det är ett problem, säger Annika Hirvonen till Altinget.

Massflyktsdirektivet ger ukrainska flyktingar samma rättigheter som asylsökande, vilket enligt Hirvonen bland annat innebär att vuxna inte har rätt till all vård, SFI eller etablering.

MP har lagt ett förslag i riksdagen för att förbättra ukrainares rättigheter i Sverige.

”Behöver ske skyndsamt”

Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) är positiv till uppdraget som Länsstyrelserna fått.

– Förslaget är bra och behöver ske skyndsamt, säger hon i en skriftlig kommentar till Altinget.

Tror du att 4 miljoner räcker?

– Oklart. Vi har inte sett något underlag, så omöjligt att avgöra.

Kompetenskartläggningar

En del av rekryteringsproceduren för ukrainska flyktingar går via Arbetsförmedlingen som kartlägger vilka kompetenser enskilda individer har. 

Maria Mindhammar, gd Arbetsförmedlingen.
Maria Mindhammar, gd Arbetsförmedlingen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt nyhetssajten Företagarna kan de flyktingar som kommit till Sverige och som omfattas av massflyktsdirektivet skriva in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

– Vi tittar nu på vilka arbetsmarknadspolitiska insatser som kan bli aktuella. Vi pratar om integration, inte långvarig etablering och vill att så många som möjligt ska jobba under den här tiden för att klara sin försörjning, säger Maria Mindhammar, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsernas uppdrag ska redovisas till Socialdepartementet senast den 31 mars 2023.

Nämnda personer

Acko Ankarberg Johansson

Sjukvårdsminister (KD)

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

Maria Mindhammar

Generaldirektör Migrationsverket
Jurist (Lunds uni., 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00