Ukrainas president överraskning på nordiskt toppmöte

På onsdagsmorgonen landade Volodymyr Zelenskyj på Oslos flygplats Gardermoen. Ukrainas president ska delta i det nordiska toppmötet, men hinner även med en lunch med den norska kungafamiljen.

Ukrainas president besökte Sverige i slutet av sommaren. Nu har han rest till Norge för att träffa de nordiska ledarna.
Ukrainas president besökte Sverige i slutet av sommaren. Nu har han rest till Norge för att träffa de nordiska ledarna.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Miranda Olsson

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är på besök i Norge efter en resa till USA där han träffade president Joe Biden.

”Nu ser jag fram emot att ha möten och samtal med honom. Norge fortsätter att stödja Ukrainas försvarskamp. Vi ger Ukraina starkt och långvarigt stöd i deras kamp för frihet och demokrati. Den är också viktig för vår frihet och säkerhet”, säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre, enligt NTB.

På programmet i Oslo står bland annat ett besök i det norska parlamentet där presidenten ska hålla tal för ledamöterna, rapporterar norska Altinget. Zelenskyj ska även äta lunch med kung Harald, drottning Sonja och kronprinsparet.

Enligt TT är Zelenskyj i Norge för att delta i det nordiska toppmötet där bland annat statsminister Ulf Kristersson deltar.

De nordiska ledarna ska enligt regeringen diskutera det nordiska samarbetet i säkerhets- och försvarsfrågor och håller en gemensam presskonferens under onsdagseftermiddagen. 

Nämnda personer

Volodymyr Zelenskyj

Ukrainas president
Juridik och ekonomi (Kryvyy Rih Economic Institute)

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00