Typgodkänt hus välkomnas – men Sverigehuset kritiseras av arkitekter

Ett typgodkänt hus har länge efterfrågats av byggbranschen för att öka effektiviseringen i branschen. Med en högerregering kan Sverigedemokraternas förslag om ett typhus de kallar "Sverigehuset" vara något närmare att bli verklighet. Men förslaget får skarp kritik från arkitekthåll. 

Anna Broman, Byggföretagen, säger generellt angående typgodkända hus att det vore&nbsp;värdefullt för att öka produktiviteten i branschen. Thomas Sandell, en av Sveriges mest välkända arkitekter, är kritisk till Sverigedemokraternas specifika&nbsp;förslag om ett typgodkänt Sverigehus i traditionell stil.<br>
Anna Broman, Byggföretagen, säger generellt angående typgodkända hus att det vore värdefullt för att öka produktiviteten i branschen. Thomas Sandell, en av Sveriges mest välkända arkitekter, är kritisk till Sverigedemokraternas specifika förslag om ett typgodkänt Sverigehus i traditionell stil.
Foto: TT/Sverigedemokraterna
Louise Carlsson-Örning

Inför valet presenterade Sverigedemokraterna ett konkret förslag på hur de vill göra det enklare att bygga småhus för att fler ska kunna bo i villa. 

Sverigehuset, som de kallar sitt förslag på ett nytt typgodkänt hus, ska kunna byggas i hela landet utan krav på bygglov. Huset är ett 1,5-planshus och ska passa en genomsnittlig familj, enligt förslaget. 

Sverigedemokraternas bostadspolitiska talesperson Mikael Eskilandersson (SD) är fåordig angående hur partiet kommer att prioritera sitt förslag om Sverigehuset i samtal med övriga partier. Men ser goda chanser att komma överens om småhusbyggandet inom högerblocket. 

– Likheterna jag ser mellan våra partierna är att vi pratat mycket om just småhusbyggande. Sen går vi lite längre i vårt förslag om Sverigehuset. Men även KD har gått ute med att de vill satsa på småhus. Moderaterna har också varit tydliga med att vi vill satsa på ägt boende. Så det finns stora gemensamma intressen, säger han till Altinget. 

Samtidigt prioriterar de övriga partierna andra åtgärder för att fler hus ska byggas. Liberalerna vill ha fler typhusgodkännande, men vill också underlätta småhusbyggandet genom att göra kommunernas markanvisningar mer transparenta och att byggbar mark ska klassas som ett eget riksintresse. Kristdemokraterna föreslår å sin sida att småhusbyggandet underlättas genom att ge kommunerna en stimulans för att planlägga mark för småhus. 

Inom branschen har flera aktörer länge efterfrågat fler typgodkända hus för att öka det industriella byggandet och på så sätt få ner kostnaderna och öka byggtakten. År 2020 föreslog även en utredning (SOU:2020:75) att ett nytt typgodkänt hus skulle införas, men då flerfamiljshus.