Två år senare – nu ska tvångsåtgärderna mot unga minska

PSYKIATRI. Regeringen har utlovat ett lagförslag i december med lagändringar om hur tvångsåtgärder mot barn i psykiatrisk slutenvård ska minska. Men den stora utmaningen, enligt utredaren Kerstin Evelius, är inte att ändra lagen, utan att ändra en kultur. 

Det är snart två år sedan utredaren Kerstin Evelius lämnade över sina förslag till regeringen om hur tvångsåtgärderna mot barn i psykiatrisk slutenvård kan minskas. Nu i december har regeringen utlovat att lämna över en proposition till riksdagen.

Enligt Kerstin Evelius är utredningen inte politiskt kontroversiell. Men ska regeringen följa utredningens förslag, kommer det att leda till att flera regioner behöver bekosta ombyggnationer.

Svårigheterna ligger utanför den rena lagstiftningen, enligt Evelius.

– Den stora utmaningen är att ändra på en kultur där tvångsåtgärder är acceptabelt och rimligt i många situationer. Vi måste ha en diskussion om det. Förändringen måste komma inifrån, säger hon till Altinget.

 

Läs hela intervjun med Kerstin Evelius i Altinget Vård&Hälsa. I intervjun berättar Evelius bland annat om bristen på insyn i tvångsvården av barn samt om hur utredningen resonerade kring barn och mobiltelefoner.

Forrige artikel Ny EU-kommission på gång – flera skeptiska Ny EU-kommission på gång – flera skeptiska Næste artikel Han blir ny gd för FRA Han blir ny gd för FRA
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!