Tredubbling av amorteringslättnader sedan i höstas

Antalet hushåll som beviljats undantag från amortering har ökat kraftigt sedan i september förra året enligt statistik från Finansinspektionen. Men även om andelen ökat utgör de bara en procent av de som omfattas av amorteringskravet.

Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr till höger och chefsekonom Henrik Braconier vid pressträff på Finansinspektionen om myndighetens bolånerapport.
Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr till höger och chefsekonom Henrik Braconier vid pressträff på Finansinspektionen om myndighetens bolånerapport.Foto: Lars Schröder /TT
Louise Carlsson-Örning

Inför valet lovade Moderaterna en paus av amorteringskravet för att stötta hushåll som fått kraftigt ökade räntekostnader. Efter valet såg den nytillträdda regeringen inte längre att det var möjligt att i det ekonomiska läget göra något åt amorteringskravet.

I stället lyftes den befintliga möjligheten att få amorteringsbefrielse, den så kallade amorteringsventilen, fram som en lösning för de hushåll som har det tufft samtidigt som regeringen gav i uppdrag till Finansinspektionen att se över om ventilen fungerar som det var tänkt. 

I en första delrapport i bolånerapporten för 2022 konstaterar Finansinspektionen att antalet beviljade lättnader ökat väsentligt. Under det fjärde kvartalet 2022 beviljades omkring 7500 låntagare amorteringsbefrielse. Det kan jämföras med 2500 beviljade ansökningar för perioden innan. 

Det är ungefär tre gånger så mycket som kvartalet innan. Så vi har sett att nivån har gått upp ganska mycket.

Henrik Braconier, Chefsekonom, Finansinspektionen

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00