Transportstyrelsen: Minst 1,2 miljarder fattas till klimatbonusen

Nästa år behöver regeringen skjuta till ytterligare 1,2 miljarder kronor om alla som köpte miljöbil senast den 8 november ska få ut sin utlovade bonus. Det framgår av Transportstyrelsens budgetunderlag. Men det kan också behövas en förstärkning redan i år.

Rusningen till bilhandlarna den åttonde november 2022 har nu fått en prislapp även för 2024. <br>
Rusningen till bilhandlarna den åttonde november 2022 har nu fått en prislapp även för 2024.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jacob Hederos

Samtidigt är det inte klart att de 5,95 miljarder som är budgeterat för ändamålet under 2023 heller kommer att räcka, enligt Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen.

– De har ju tagit slut ganska ofta de senare åren. Men just nu har jag inte någon prognos för året 2023. Men det kan mycket väl vara så att vi, under hösten, hamnar i en sådan situation igen. Det har man ju brukat reglera med en tilläggsbudget. Men det har varit svårt att få anslag direkt, som täcker det hela, säger han till Altinget.

Läget är dock annorlunda jämfört med tidigare år, eftersom det finns ett tydligt stoppdatum för när beställningarna som kan kunna få bonus behövde ske. Detta eftersom regeringen gick ut med ett stoppdatum den 8 november, på kvällen den 7 november förra året. Anledningen som uppgavs av bland andra Liberalernas Helena Gellerman, vara att kostnaderna och intäkterna i systemet inte gick att få ihop. 

Det snabba beskedet ledde till en rusning till bilhandlare, säger Transportstyrelsens Jonas Bjelfvenstam.

– Orsaken är väl att finna i regeringens beslut att stoppa bonusen för bland annat elbilar, och lägga om det på ganska kort varsel. Då uppstod en rusch till bilsalongerna efter nya bilar, säger Bjelfvenstam till Altinget och fortsätter:

– Nu är läget sådant att det kan ta ganska lång tid innan du får leverans. Och om leveransen kommer andra halvåret 2023 så kommer det ändå ta sex månader innan du får dina 70 000 från Transportstyrelsen. Och då hamnar du i 2024 och då behöver vi finansiering där. Så det blir ett ganska utdraget finansieringsbehov. Det behöver vi få medel för att täcka.

Frågetecken redan från början

Redan i samband med att det (i praktiken framtida) beslutet kommunicerades konstaterade också branschen att det troligen fanns ett behov av medel 2024.

Men det var då inte självklart att alla som beställt skulle få medel. Det ville i alla fall inte SD:s Martin Kinnunen utlova då.

– Det är uppenbart att man aldrig har varit garanterad pengar, utan de betalas ut tills de är slut, säger han och fortsätter:

– Men jag kan väl tro att man inte tänkt ändra spelreglerna, utan att de som har fått löfte om att få ska få. Vi får se.

Senare har dock regeringen kommunicerat hur reglerna i praktiken ska ut och avsikten ska också, enligt Altingets uppgifter, vara att de som senast den 31 maj 2024 skickat en ansökan till Transportstyrelsen också ska få ersättning. Det är dock fortsatt en fråga som avgörs i budgetförhandlingarna, påpekas det. Altinget har sökt klimat- och miljöministerns stab för vidare besked, utan framgång.

Kan bli mer eller mindre

Nu står det då klart hur stort behovet uppfattas bli. Men det är samtidigt också en uppskattning. 

Myndigheten skriver nämligen att bedömningen för behovet på 1,2 miljarder är mycket osäker, ”då myndigheten inte har uppgifter om antal beställda bilar utan bygger på bedömningar och antaganden av tredje part”.

– Det är en rimlig gissning som bygger på vad vi vet om antalet beställningar. Men sedan är det så att rätt som det är går det fortare, eller så tar det längre tid. Men hittills har vi inte haft några problem, säger Jonas Bjelfvenstam till Altinget.

Det är inte så att ni beräknar att de sena leveranserna gör att ni inte kommer att kunna använda de 5,95 miljarder som ni fått tilldelade?

– Snarast tvärtom, säger han.

Nämnda personer

Jonas Bjelfvenstam

Generaldirektör Transportstyrelsen
jur.kand (Stockholms uni. 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00