Toppnamn i Centerpartiet utesluts

KORTNYTT. Riksdagskandidaten Mikail Yüksel utesluts ur Centerpartiet efter samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.

Yüksel, som är förste vice ordförande för Centerpartiet i Göteborg, utesluts ur partiet. 

– I går fick vi kännedom att han har en mycket starkare koppling till den högerextrema organisationen Grå vargarna än vad vi tidigare haft kännedom om, säger partisekreteraren Michael Arthursson (C) till TT.

Yüksel själv nekar till anklagelserna. 

– Nej, jag har aldrig varit medlem i ett annat politiskt parti. Jag har en egen version att berätta och kommer snart att göra ett uttalande på min Facebook, säger han till TT. 

Var på väg mot riksdagen

Mikail Yüksel är toppnamn på Centerpartiets riksdagslistor i Göteborg (endast efter Annie Lööf, som troligtvis kommer att få sitt mandat från en annan valkrets) och hade med största sannolikhet tagit plats i riksdagen efter valet. I och med att han nu utesluts ökar chanserna för tredjenamnet på listan, den nuvarande riksdagsledamoten Rickard Nordin att komma in.

Läs också: Centerveteraner kämpar för riksdagsöverlevnad 

Grå vargarna har fällt fler politiker

Den ultranationalistiska organisationen Grå Vargarna är samma organisation som den tidigare bostadsminstern Mehmet Kaplan (MP) hade kontakter med. Något som i förlängningen fick honom att lämna regeringen.

Läs också: Mehmet Kaplan lämnar regeringen

Yüksel är född i Turkiet och Centerpartiet tappar därmed en utlandsfödd kandidat. Centern hade redan innan uteslutningen minst antal utlandsfödda riksdagskandidater. 

Läs också: C har färre utländska riksdagskandidater än SD

Forrige artikel Bucht: Inte aktuellt att utöka EU-förskott Næste artikel SD hittar samarbetspartner i Åkessons Sölvesborg
Överblick: Gui Minhai dömd och SD-topp krävs på sex miljoner

Överblick: Gui Minhai dömd och SD-topp krävs på sex miljoner

ÖVERBLICK. Gui Minhai har dömts till 10 års fängelse. Regeringen kräver att han släpps fri. SD-topp ansöker om riksdagsledighet med anledning av tvist med Skatteverket. Tidigare S-riksdagsledamot kritisk till statsministerns agerande kring ungdomsrånen. Läs Altingets överblick.