Toppmötet: Ukraina vill in i EU med sjumilakliv – men vill EU samma sak?
Ukrainas Europadröm möter verkligheten när EU-topparna, däribland Sveriges kommissionär Ylva Johansson, besöker Kiev. Många EU-länder är motsträviga när det gäller en uppsnabbad medlemsprocess. Men Ukraina har det moraliska övertaget.

Rikke Albrechtsen
EU-redaktör Altinget.dk– För oss handlar det om att ha ljus i slutet av tunneln. Att veta att det finns en framtid och att vi faktiskt kan bygga den framtiden som vi vill ha och som vi har kämpat för sedan 2014.
Ordföranden för det ukrainska parlamentets utskott för Ukrainas integration i EU, Ivanna Klympush-Tsintsadze, sitter i en morgon-tv-studio i Stockholm. Hon är inne på den andra veckan av sin Europaturné inför en rad viktiga EU-möten i Kiev under torsdag och fredag. Förra veckan lobbade hon i Bryssel hos både Nato och Europaparlamentet. Nu är det de nationella parlamentens EU-utskott hon har i sikte, när deras ordförande möts i Stockholm. Även inför dem kommer hon att försöka sälja in tanken på Ukrainas snabba anslutning till både EU och Nato.
Ukrainas brinnande önskan om en plats i EU och Nato är den ömma tå som EU:s ledare på alla sätt kommer att försöka att inte trampa på när de under torsdag och fredag besöker Kiev i ett aldrig tidigare skådat försök att visa sitt stöd för president Volodymyr Zelenskyj, hans regering och det ukrainska folket mitt i kriget.
Mer än hälften av de 27 EU-kommissionärerna, däribland Danmarks Margrethe Vestager och Sveriges Ylva Johansson, har tagit nattåget från Polen för att delta i ett särskilt möte med den ukrainska regeringen. Därefter följer möten mellan enskilda kommissionärer och deras ukrainska motparter.
Här ska de i detalj diskutera hur samarbetet kan stärkas i allt från ekonomiskt stöd, nya sanktioner, godstransporter och energi till införandet av EU:s roamingregler för mobiltelefoni, vilket skulle hjälpa de fyra miljoner ukrainare som flytt västerut att hålla kontakten med sitt hemland.
På fredagen hålls så ett EU-toppmöte mellan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och ledarna för EU-kommissionen och Europeiska rådet, som representerar de 27 EU-länderna.
Ukrainarna efterfrågar särskilt tre saker. Mer pengar, fler vapen och ett starkare engagemang för en snabb plats i EU-kretsen.
Det knepiga för EU:s ledare är att fortsätta leverera på alla tre områdena. I synnerhet när det gäller konkreta framsteg mot EU-medlemskap, trots att EU-topparna egentligen inte har några nya besked till Ukraina i frågan med sig i bagaget. Detta riskerar att leda till verklig besvikelse.
Det är nu mer än sex månader sedan EU:s ledare vid ett toppmöte i juni enades om att göra Ukraina till ett officiellt kandidatland för anslutning till unionen. Nu vill ukrainarna se det löftet omsättas i handling.