Toppmötet: Ukraina vill in i EU med sjumilakliv – men vill EU samma sak?

Ukrainas Europadröm möter verkligheten när EU-topparna, däribland Sveriges kommissionär Ylva Johansson, besöker Kiev. Många EU-länder är motsträviga när det gäller en uppsnabbad medlemsprocess. Men Ukraina har det moraliska övertaget.

Den europeiska allmänheten är mycket pro-Ukrainsk, säger den tyske forskaren André Härtel till Altinget.
Den europeiska allmänheten är mycket pro-Ukrainsk, säger den tyske forskaren André Härtel till Altinget.Foto: AP Photo/Virginia Mayo/TT
Rikke Albrechtsen

– För oss handlar det om att ha ljus i slutet av tunneln. Att veta att det finns en framtid och att vi faktiskt kan bygga den framtiden som vi vill ha och som vi har kämpat för sedan 2014.

Ordföranden för det ukrainska parlamentets utskott för Ukrainas integration i EU, Ivanna Klympush-Tsintsadze, sitter i en morgon-tv-studio i Stockholm. Hon är inne på den andra veckan av sin Europaturné inför en rad viktiga EU-möten i Kiev under torsdag och fredag. Förra veckan lobbade hon i Bryssel hos både Nato och Europaparlamentet. Nu är det de nationella parlamentens EU-utskott hon har i sikte, när deras ordförande möts i Stockholm. Även inför dem kommer hon att försöka sälja in tanken på Ukrainas snabba anslutning till både EU och Nato.

Ukrainas brinnande önskan om en plats i EU och Nato är den ömma tå som EU:s ledare på alla sätt kommer att försöka att inte trampa på när de under torsdag och fredag besöker Kiev i ett aldrig tidigare skådat försök att visa sitt stöd för president Volodymyr Zelenskyj, hans regering och det ukrainska folket mitt i kriget.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00