Tobé: Misstag att inte agera tidigare

POLITIK. Det var ett misstag att inte ta tag i invandringsfrågan tidigare. Den analysen gör Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé efter att partiet på torsdagen presenterat en ny opinionsundersökning.

Tomas Tobé presenterade på torsdagsmorgonen en opinionsundersökning som partiet gjort i samarbete med Demoskop. Undersökningen gjordes mellan den 1 och 3 december och tar därmed hänsyn till regeringens förslag på det migrationspolitiska området som presenterades den 24 november.

Viktigaste frågan

Undersökningen visade att invandringsfrågan är den överlägset viktigaste för väljarna. Precis som många andra gör Tomas Tobé analysen att detta har gynnat Sverigedemokraterna. Moderaterna är också självkritiska och menar att partiet borde ha tagit chansen och lagt konkreta förslag på området när man var i regeringsställning.

– Strategin att ignorera och inte prata om frågan har varit ett misstag, sade Tomas Tobé vid pressträffen.

S bästa politiken

Moderaternas omprövning av sin politik har registrerats av väljarkåren, nästan 80 procent uppfattar nu att Moderaterna vill ta emot färre flyktingar, samma siffra var i mars i år strax över 20 procent. Socialdemokraterna är dock det parti som störst andel av väljarna anser har bäst invandringspolitik, med 21 procents stöd. Våren 2014 var denna siffra 24 procent. Motsvarande siffra för Moderaterna är 18 procent (13) och 20 procent för Sverigedemokraterna (19). 

M störst förtroende

Undersökningen visade också att Moderaterna har större förtroende än regeringen i två huvudfrågor, jobb och ekonomi. På frågan om partiets politik leder till fler jobb anser 38 procent att Moderaterna har störst förtroende, motsvarande siffra för Socialdemokraterna är 26 procent. När det gäller frågan om vilket parti som har bäst ekonomisk politik får Moderaterna 42 procent och Socialdemokraterna 27 procent.

 

Forrige artikel ID-kontroller efter nyår ska ge färre asylsökande ID-kontroller efter nyår ska ge färre asylsökande Næste artikel ”Syriska barn ligger två år före i matematik”
Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

ÖVERBLICK. Stockholms region har hyrt in konsulter för 27 miljoner kronor trots sparkrav. Nooshi Dadgostar (V) är beredd att fälla regeringen och Trafikverket varnar för höjda bensinpriser. Blekinge region kan få lokala restriktioner i dag. Läs Altingets överblick.